Știi ce fac aplicațiile instalate atunci când le folosești, dar și când sunt „inactive”

tehnologieAstăzi este o zi importantă pentru utilizatorii de internet de pretutindeni, este al șaptelea an consecutiv în care marea comunitate online sărbătorește Ziua Internațională a Confidențialității Datelor. Deși este o zi importantă, puțin știu despre ea, iar și mai puțini sunt cei cărora chiar le pasă ce se întâmplă cu datele pe care le lasă să zburde libere online.

Nepăsarea față de o problemă atât de importantă lasă loc unei industrii care se hrănește și crește în permaneță din colectarea și sortarea unei cantități imense de date. Practic, orice mișcare online este colectată, este catalogată și înscrisă într-o serie de statistici referitoare la comportamentul tău în mediul virtual, iar această monitorizare se intensifică pe zi ce trece. Dacă la un moment dat ar fi fost un motiv de protest, acum, utilizatorii sunt forțați să-și „desecretizeze” datele prin utilizarea aplicațiilor care fac deja parte din rutina zilnică.

Astfel, datele furnizate, reprezintă o plată acceptată tacit de către utilizator pentru accesul la un serviciu aparent gratuit. Practic, datele sunt folosite ca monedă de schimb pentru accesul la un serviciu digital care nu va aduce neapărat o schimbare radicală în stilul de viață, productivitatea sau modul de a practica sport al persoanei care renunță la confidențialitatea datelor.

Toate aplicațiile pe care le folosim astăzi, fie pe telefonul mobil, tabletă, laptop sau desktop sunt conectate și adună informații despre comportamentul online în cele mai diverse situații cu care ne confruntăm în mediul online. În momentul în care ai apăsat butonul „Accept” după parcurgerea termenilor și condițiilor prevăzuți de o aplicație pe care tocmai ai instalat-o ți-ai dat acordul să transmiți date care în mod normal ar trebui să fie protejate, către terți, fără nici o înștiințare cu privire la modul în care vor fi folosite aceste date.

O problemă majoră este și vulnerabilitatea unităților de stocare a acestor date. Un exemplu recent ar fi atacul asupra serverelor Sony care au pericilitat siguranța informațiilor clienților și utilizatorilor serviciilor companiei.

Colectarea datelor cu caracter personal și vulnerabilitatea acestora la atacurile informatice, nu este o problemă majoră pentru utilizator deoarece „se leagă de mâini și de picioare” atunci când instalează o aplicație, care propune sau nu un cost în bani pentru utilizare. Oricum, costul financiar este modic, în comparație cu valoarea celui plătit de utilizator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *