cooler

5 măsuri pe care le poți lua atunci când ai un cooler de laptop gălăgios

Laptopul este o unealtă indispensabilă pentru cei care au nevoie de mobilitate, iar tabletele nu sunt suficiente pentru a-și putea face treaba. Indiferent că ai un laptop high-end sau unul de entry level, mai devreme sau mai târziu te vei confrunta cu problema un cooler gălăgios. În momentul în care apare sunetul deranjant, ar trebui să iei măsuri deoarece o funcționare necorespunzătoare a cooler-ului va atrage după sine o serie de probleme. Laptopul se va supraîncălzi, ceea ce va provoca, în scurt timp, daune componentelor hardware.

Bineînțeles, există metode de acțiune prin care poți preveni ca laptopul tău să sufere defectele care survin în urma supraîncălzirii. Pe lângă acțiunile pe care le iei în momentul apariției zgomotului, este important să-ți iei măsuri de prevenție.

Cumpără-ți un cooling pad
Laptopurile disponibile astăzi au componente din ce în ce mai performanțe concentrate într-o carcasă din ce în ce mai redusă în dimensiuni. Pe măsura creșterii puterii de procesare, intervine și o generarea mult mai intensă de căldură. De multe ori, coler-ul încorporat nu face față, așa că, ar fi indicat să folosești un cooling pad, chiar din prima zi, mai ales dacă vrei să soliciți la maxim resursele dispozitivului tău cu editare foto și video, lăsând pornite, în același timp și câteva zeci de taburi în browser. Cooling pad-ul asigură o temperatură optimă laptopului, prevenind astfel efectele neplăcute ale supraîncălzirii.

Oprește din procese
Procesorul este, în general, principala sursă de căldură din laptop, iar procesele care nu sunt vitale, dar rulează în backgroud îl solicită și îi determină supraîncălzirea, iar coller-ul nu face față să aducă procesorul la temperatura optimă. Prin oprirea programelor neutilizate dar care rulează în background vei ușura treaba procesorului ceea ce va determina o optimizare a funcționării laptopului tău. Mai mult, o utilizare rațională a resurselor hardware este foarte importantă pentru mentenanța laptopului, astfel încât dispozitivul să poată fi folosit în cele mai bune condiții o perioadă îndelungată.

Atenție la praf
Inamicul numărul unu al laptopului este praful. În timp acesta intră prin orificiile laptopului și se depune pe componentele interne, inclusiv pe cooler. Acumularea de praf va împiedica circulația unui flux normal de aer. Curățarea periodică este recomandată. Pentru o curățare corespunzătoare este nevoie ca laptopul să fie desfăcut. Dacă nu ești familiarizat cu aceste activități, solicită ajutorul unui service autorizat. Acolo, specialiștii știu exact ce este de făcut, au uneltele necesare și pot rezolva problema într-un timp foarte scurt, fără a aduce daune laptopului tău.

Abordarea software
Se poate să ai nevoie de momente de liniște în care cooler-ul să fieextrem de silențios. Poate ești într-o întâlnire, o ședință sau o prezentare și nu ai vrea ca laptopul să înceapă să facă zgomote deranjante. Chiar dacă ai respectat toți pași i unei întrețineri corespunzătoare, o utilizare intensivă poate determina supraîncălzirea. Pentru a preveni zgomotul deranjant, există aplicații care îți permit să controlezi viteza cooler-ului. Nu este recomandat să folosești această abordare dacă ai probleme cu supraîncălzirea laptopului.

Folosește un sistem de operare mai puțin solicitant
Pentru un laptop „trecut de prima tinerețe”, ultima versiune de Windows s-ar putea să fie prea mult. Procesorul îi este suprasolicitat și, orice ai face, cooler-ul nu față. Ubuntu ar putea fi o variantă deoarece nu are nevoie de o serie de programe consumatoare de resurse, atât de importante pentru Windows.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *