tastatura-laptop

Cum îți cureți tastatura laptopului, indiferent de situație?

Un laptop utilizat intens are nevoie de o mentenanță adecvată pentru a funcționa la capacitate maximă. De aceea, pe lângă mentenanța software și hardware, este nevoie și de întreținerea „cosmetică” a dispozitivului. Curățarea regulată este esențială și pentru întreținerea corespunzătoare a componentelor hardware. Prin acțiunile de curățare se previne pătrunderea prafului în interiorul carcasei, lucru care, în timp, va genera defecțiuni severe. În plus, nimănui nu-i place să lucreze la un laptop murdar, dăunează productivității, așa că, din când în când, fă un efort și curăță-l așa cum trebuie.

Tastatura este cea mai expusă la depunerile de mizerie, de praf și, în cele mai rele cazuri, cafelei, apei sau sucului pe care, involuntar le poți vărsa. În plus, dacă ai obiceiul să mănânci în fața laptopului, în mod absolut inevitabil, tastatura se va păta. Indiferent de situație, află în continuare câteva metode de curățare care funcționează perfect pentru situații specifice.

Pregătirea „terenului”

Înainte de orice operațiune de curățare a tastaturii sau a altor componente ale laptopului este important să pregătești dispozitivul, astfel încât să nu ai surprize neplăcute. Pașii pregătitori care trebuie urmați sunt:

  • Un backup nu strică niciodată. Așa că, dacă ai date importante, nu ar strica să le salvezi, pentru orice eventualitate.
  • Oprește complet laptopul și scoate-i bateria.
  • Asigură-te că laptopul care urmează să fie curățat nu este conectat la priză și nu are conectate periferice.
  • Trebuie să ai spațiul și timpul necesare pentru operațiunile de curățare. Pentru a obține cele mai bune rezultate, acestea nu trebuie făcute în pripă.
  • Acum poți începe, iar în funcție de situație poți alege abordarea potrivită.

Înlăturarea prafului depus într-un interval extins

În timp, praful se depune între taste și pe marginile acestora. Pentru înlăturarea lui ai fi tentat să folosești aspiratorul. Este o idee bună, dar trebuie să nu fie un aspirator foarte puternic și să-ți ofere ușurință în manipulare pentru că va trebui să faci mișcări lente deasupra tastelor, astfel încât tor praful să fie absorbit. Cu un aspirator puternic, riști să rămâi fără taste, mai ales că va fi folosit aproape lipit de taste.

O altă variantă eficientă de curățare este folosirea aerului comprimat, dar nu este cea mai bună soluție. Deși poate să înlăture o mare parte din praf, este posibil ca, în același timp să împingă o parte semnificativă în interiorul carcasei, printre componentele hardware.

Soluții împotriva murdăriei persistente

Cum poți înlătura murdăria rezultată în urma grăsimii, a resturilor de mâncare și altor reziduuri care se depun, inevitabil, de pe degete. Cea mai bună abordare pentru curățarea acestui tip de murdărie este cu un burete din melamină. Odată ce ai acest burete, înmoaie-l în apă, lasă-l să se usuce o vreme, astfel încât să nu lase urme de apă pe tastatură. Buretele ar trebui să fie ușor umed pentru o curățare eficientă și în siguranță. Freacă ușor cu buretele locurile unde murdăria este persistentă, până la eliminare ei. Atenție, melamina este un material abraziv, așa că, dacă pui presiune s-ar putea să „cureți” și inscripția de pe tastă, odată cu murdăria.

Acțiuni împotriva microbilor

Fie că accepți sau nu, tastatura este unul dintre mediile cu care intri în contact zi de zi, în care se regăsesc foarte mulți microbi. Dacă lucrezi într-un spațiu cu mai mulți oameni, este suficient ca unul dintre colegi să fie bolnav pentru a răspândi microbii în mediul înconjurător și, implicit, pe tastatură. Ia o lavetă curată și puțin spirt. Laveta trebuie să fie doar ușor umedă, astfel încât să nu lase urme de umezeală pe tastatură.

Intervenție rapidă în cazul vărsării de lichide pe tastatură

Accidentele se întâmplă. La un moment dat, vei vărsa și tu ceva pe tastatură. În acest caz, păstrează-și calmul și concentrează-te, în primul rând, pe protejarea componentelor interne ale laptopului. Oprește imediat dispozitivul, scoate-l din priză și scoate-i bateria. Șterge repede și apoi lasă laptopul să se usuce. Nu-l pune din nou în funcțiune până când nu ești sigur că tot lichidul din interior s-a evaporat. Este recomandat să lași laptopul să se usuce cel puțin două zile. În cazul în care la repornire nu mai funcționează corespunzător, mergi imediat la un service.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *