cod

5 semne care arată că PC-ul tău a fost infectat cu malware

PC-urile sunt dispozitive complicate, complexe și, de multe ori cu „toane”. Au perioade în care funcționează perfect, dar și când se decid să ne facă „zile negre”, reușesc să-și atingă cu succes obiectivele. Totuși, în momentul în care laptopul sau desktopul încep să se comporte ciudat s-ar putea să nu fie doar niște „toane ale tehnologiei”, ci probleme serioase, cum ar fi infecția cu malware. Ar trebui să te îngrijorezi, mai ales dacă PC-ul tău prezintă simptomele despre care o să discutăm în continuare. În cazul în care le are, ar fi bine să iei măsuri imediate.

Chiar dacă ai instalat un antivirus bun, acesta nu garantează o securitate de 100%, așa că identificarea simptomelor și implementarea unor măsuri rapide sunt esențiale pentru sănătatea sistemului și limitarea compromiterii datelor pe care le stochează.

1. Reclame popup care apar excesiv

Deși nu mai sunt atât de populare cum au fost odată, adware-ul bombardează utilizatorii infectați cu reclame. De multe ori, reclamele erau la produse legitime, dar creatorul programului adware încasa un comision în funcție de succesul pe care îl avea. Dacă nu conțineau produse legitime, reclamele promovau alte site-uri care, odată accesate aruncau o serie de alte programe malware în PC-ul vizitatorului. Așadar, evită să dai click pe popup-uri din surse neverificate, chiar dacă îți fac oferte pe care nu le poți refuza.

2. Browserul este redirecționat către alte adrese decât cele dorite

Nu orice redirecționare este provocată de un virus, dar dacă încerci să accesezi pagina de căutare de la Google și ești redirecționat către o altă destinație suspectă, înseamnă deja că ai o problemă de securitate. Atenție, de multe ori această redirecționare este mai greu de sesizat. De exemplu, dacă vrei să-ți accesezi contul de online banking, un mic program malware te poate redirecționa către un alt site care arată exact ca cel al băncii unde tu să-ți introduci utilizatorul și parola de acces în cont. Întotdeauna uite-te cu atenție la bara de adresă a browserului pentru a te asigura că ești la adresa dorită.

3. O aplicație necunoscută trimite avertismente înspăimântătoare

Crearea și distribuția de programe antivirus false este o practică productivă. Hackerii folosesc o serie de tehnici pentru a te determina să descarci și să instalezi antivirusul fals. Odată instalat, programul va începe să emită alerte de securitate, va scana sistemul și va propune la o variantă plătită pentru rezolvarea problemei.

4. Primești cereri de răscumpărare

Unele programe malware reușesc să fure datele de pe PC-ul tău, iar pentru recuperarea lor vor solicita o recompensă, mai mult sau mai puțin consistentă. Aceste cereri pot să vină în diverse forme, așa că ai grijă să nu le dai curs. Anunță autoritățile abilitate.

5. Apar postări ciudate pe canalele tale de social media

Dacă vezi că pe pagina ta de Facebook, de Instagram, Linkedin sau alte canale sociale apar postări pe care nu le-ai făcut tu, cu siguranță PC-ul tău a fost compromis. Rulează programul antivirus, identifică problemele, rezolvă-le după care schimbă-ți parolele.

Atenție, este posibil ca sistemul să fie infectat și dacă nu prezintă simptome, așa că un antivirus fiabil nu ar trebui să lipsească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *