Mulți utilizatori de PC nu prea au cunoștințe despre ceea ce presupune întreținerea sistemelor pe care le folosesc. De aceea, intervin o serie de disfuncții în sistem care îl încetinesc sau, pur și simplu, îl împiedică să mai ruleze. Principala cauză a acestor evenimente neplăcute este neglijența utilizatorului care instalează programe în exces care rulează în permanență în bara de star, au mai multe toolbar-uri în browser sau neglijează notificările pentru actualizările disponibile ale unor aplicații vitale pentru „sănătatea” sistemului.
Întreținerea sistemului se poate face destul de simplu și nu presupune cunoștințe aprofundate în IT, așa că, operațiunile pot fi efectuate de către orice utilizator.
1. Actualizările sistemului de operare Windows. De la Windows 98, Microsoft a permis accesul facil la actualizări. Astfel, sistemul de operare avertizează utilizatorul în momentul în care sun actualizări noi disponibile, iar acestea se realizează automat. Pentru a verifica dacă sistemul tău de operare are ultimele actualizări, mergi la Start > All Programs > scroll în lista de programe până la Windows Update.
2. Actualizarea programelor de securitate antivirus și anti spyware. Indiferent de cât de performant este antivirusul, dacă nu este actualizat în permanență devine vulnerabil la noii viruși apăruți. Virușii informatici se diversifică într-un ritm foarte rapid, iar antivirusul trebuie să țină pasul cu evoluția acestor elemente cu potențial malițios.
3. Ștergerea aplicațiilor nefolositoare. Cu siguranță, PC-ul tău este înțesat cu o serie de aplicații și fișiere neesențiale, de care s-ar putea chiar să nici nu știi. De la fișierele temporare stocate cu istoricul navigării pe internet, până la documente și aplicații utilizate la un moment dat, dar care au devenit inutile și de care ai uitat. În plus, atunci când ai achiziționat sistemul, acesta avea preinstalate versiuni de încercare ale unor programe pe care nu le-ai folosit niciodată. În timp, acestea pot supraîncărca sistemul, ducând la probleme de funcționare.
4. Creează recuperarea sistemului. Windows oferă o unealtă folositoare pentru recuperarea datelor sistemului în condițiile în care suferă de o eroare „fatală”. Astfel, scade considerabil riscul de pierdere a datelor esențiale.
5. Defragmentează și verifică erorile hard drive-ului. Pentru a face acest lucru poți folosi una din multele aplicații disponibile pe piață. O instalezi, o rulezi, iar programul se ocupă de identificarea și remedierea erorilor astfel încât sistemul să funcționeze la maximul potențialului său. Una dintre aceste aplicații este Advenced System Care, disponibilă atât în variantă gratuită, cât și plătită.