Trucuri despre cum să iţi cureţi tastatura laptopului folosind doar produse la îndemană

curatat tastatura laptop cu un servetel de hartieLaptopul e principalul instrument de lucru pe care il avem la birou sau acasa dar îl bruscăm zilnic. Vă prezentăm câteva trucuri despre cum să iţi cureţi laptopul folosind doar produse la îndemană.

Totuşi trebuie să vă reamintim că prevenţia e foarte importantă pentru aţi păstra laptopul în stare de funcţiune cât mai mult timp şi e bine să aveţi obiceiuri sănătoase pentru laptopul vostru atunci cand îl utilizaţi, printre care  curaţarea periodică a laptopului!

Pentru situaţiile de urgenţă în care ai scapat lichide pe laptop 

“Daca tocmai ai varsat ceva  (lichid) pe tastatura, inchide laptop-ul cat mai  repede posibil!
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este să inchizi laptopul şi să scoţi bateria cât mai repede posibil. Fortati inchiderea laptop-ului tinand apasat butonul de alimentare pana cand se opreste.”

Cel mai adesea nici nu ne dăm seama de obiceiurile noastre care pot să dăuneze aparatelor elctronice din viaţa noastră. Unul din cele mai dăunatoare obiceiuri pentru  tastatura din laptop dar şi pentru utilizatori e obiceiul de a mânca langă laptop, la birou! De regulă e vorba de gustări rapide, de o cafea şi 2 biscuiţi, de un sandivsh, 2 mere. Şi încă o cafea cu croisant.

pisica pe laptop sfaturi intretinere laptop

“..aceste cuvinte fiind scrise, am luat o pauză şi mi-am făcut o cafea pe care o să o beau lângă laptopul meu care e ocupat momentat de pisică!”

Firmiturile şi urmele de dulciuri, fire de păr, zahar, uleiuri de pe mâncare ajung pe tastatura, ecran şi cam pe tot ce mai pui mâna.

” desigur, tu personal ai grijă când mănânci să nu cadă firmituri pe laptop. Tastele alea au devenit lipicioase din cauza colegilor de birou sau familiei, la fel mi se întâmplă şi mie, am o colegă de birou pe care dau vina..”   :) 

curatat monitorul cu otet si apaÎn timp, zonele expuse degetelor şi firmiturilor ajung să se umple de firmituri şi de praf. Grăsimile de pe degetele care au fost pe mâncare, produse zaharoase, croissante sau lichide dulci ajung pe taste şi ecran. Aceste zone devin un magnet pentru praful din cameră care rămâne lipit de laptop. În timp se ajunge ca anumite taste să nu mai funcţioneze sau să nu mai fi mulţumit de aspectul laptopului tău. În cazurile extreme poate duce la defecte grave ale laptopului.

Ca o avertizare, combinaţia de praf, produse dulci şi firmituri poate să afecteze grav aparatura electronică.

” şi arterele umanilor – ar zice o intelgenţă artificială din viitor”

Cum să îţi cureţi tastatura la laptop după utilizarea zilnică

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere e să închizi laptopul înainte de a folosi orice produs de curăţenie lichid, pentru a preveni un scurtcircuit ! După curăţare cu produse lichide nu se porneşte laptopul imediat ci se aşteapta cel puţin 10 minute până la evaporarea eventualelor resturi de lichid rămase în urmă.

Dacă ai un obicei de a lua masa lângă laptopul de lucru e obligatoriu să minimizezi riscurile. Un lucru înţelept ar fi să nu consumi lichide lângă laptop în mod curent şi să nu îţi aşezi paharul cu apă la îndemână prea aproape de laptop. La laptop, imediat sub tastatură se află componente electronice sensibile la lichide!

Apoi, primul lucru pe care poţi să îl faci in mod obişnuit, zilnic, e să sufli firmiturile de pe tastatură imediat după ce ai terminat de mancat prăjitura sau biscuitele. Aceasta însă nu va rezolva în mod definitiv problema dar va reduce din pagubele pe termen scurt.

În faza a doua poţi să foloseşti un aspirator de masă. Pentru birourile cu multi angajaţi e util să existe un aparat de genul acesta, aşa că puteţi să îl solicitaţi managerilor. Acasă se poate folosi din cand în cand aspiratorul pentru a aspira praful şi resturile dintre taste.

“Desigur pentru că să nu mananci la laptop ar fi prea greu.  :)

Etapa a treia poţi să utilizezi un şerveţel umed pentru ştergerea suprafeţelor tastelor dar şi a suprafeţelor plane.

curatat tastatura cu o banda adeziva

Idee! Pentru suprafeţele la care nu poţi să ajungi cum ar fi spaţiile între tastaturi se poate utiliza banda adezivă. Taiată în bucăţi uşor de manevrat poate să adune firmiturile ramase între taste.

În etapa a patra poţi să foloseşti produse de curăţat pe care le găseşti la îndemănă – spray antipraf sau o soluţie de apa neclorurată amestecată cu oţet (50/50) sau alcool pe care o pulverizezi uşor pe o cârpă moale de bumbac. Nu pulveriza direct pe tastatură! Cu suprafaţa textilă cureţi zonele lipicioase sau pline de grăsime. Pentru suprafeţele unde nu ajungi poţi să foloseşti beţişoare de urechi sau chibrituri pe care pui un pic de vată. Poţi să îţii cumperi din timp un lichid special pe bază de alcool pentru asta.

Anual poţi să încerci să demontezi tastatura şi să aspiri cu grijă eventualele resturi ajunse în spatele tastaturii. E bine să ai un pic de experienţă pentru această operaţiune si sa pastrezi distanta fata de componentele electrice. Avem si un video care să te ajute în momentul pentru acest moment în care vrei să demontezi tastatura (ghid ajutător). Observaţi că operaţia se execută cu manuşi (antistatice), la propriu sau în mediu antistatic !

Cu aceaşi ocazie poţi să foloseşti acealeaşi soluţii si pentru ecranul laptopului.  Atenţie, nu se pulverizează soluţia de curăţat direct pe ecranul laptopului ci tot pe o suprafaţa textilă moale si se sterge imediat. E important ca fibrele din ţesătură să fie moi şi să nu apeşi tare pe ecran. Desigur trebuie respectate aceleaşi condiţii de siguranţă şi să închizi laptopul în timp ce îl cureţi.

Complementar

Pentru protecţia celor mai importante date de pe laptop îţi recomandăm salvarea lor periodic pe un suport extern sau în cloud.

Pentru cazurile în care tastatura sau display-ul laptopului e prea uzat  recomandăm schimbarea acestuia.

Cum ţi s-a părut acest articol ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *