5g

5G vs. 4G: ce îmbunătățiri va aduce noua rețea?

Subiectul 5G a devenit foarte prezent in spațiul tehnologic și nu numai. Dincolo de teoriile conspiraționiste, noua generație de rețele de date mobile cu avantajele pe care le propune se transformă într-o nevoie din ce în ce mai stringentă. În contextul pandemiei, în care o mare parte dintre activități se mută online, viteza și capacitatea rețelei de a suporta un trafic de date în creștere se transformă într-o prioritate.

5G ar putea schimba modul în care folosim tehnologia, dar cât de important este pentru utilizatorul obișnuit să se gândească la acest upgrde?

Viteza 5G vs. 4G

Dacă ne uităm la vitezele maxime la care se poate ajunge acum cu infrastructura existentă, par să fie satisfăcătoare. Totuși, intervin o seri de variabile care diminuează potențialul maxim. Variabilele țin de rețea, de locul din care se realizează conexiunea și de încărcarea rețelei. Intervalele de viteză sunt cam așa:

  • 3G: viteză maximă 7,2 Mbps – viteză medie 1,5 Mbps
  • 3G HSPA+: viteză maximă42Mbps – viteză medie 5 Mbps
  • 4G: viteză maximă 150 Mbps – viteză medie 10 Mbps
  • 4G LTE-A: viteză maximă 300 Mbps-1Gbps – viteză medie 15 Mbps-50 Mbps
  • 5G: viteză maximă 1-10 Gbps – viteză medie 50 Mbps și peste

Pentru utilizator, viteza medie este cea mai relevantă, maximul fiind doar teoretic și poate fi atins doar în condiții ideale, respectiv când rețeaua este goală, conexiunea este una puternică și dispozitivul de pe care este accesată este unul cu o configurație performantă, cel puțin în cazul 4G LTE-A și peste.

Tehnologia 4G este îmbunătățită constant, astfel încât, în mod real ajunge la viteze cuprinse între 10 Mbps și 50 Mbps. Pentru a avea o imagine mai clară într-o utilizare practică, ne putem uita la vitezele de care are nevoie serviciul de streaming Netflix. Astfel pentru a viziona un film la calitate Ultra HD este nevoie de o viteză de 25 Mbps, în timp ce pentru o calitate HD este nevoie de o viteză de 5 Mbps.

Chiar dacă din perspectiva vitezei, tehnologia 4G reușește să ofere un răspuns foarte bun, ceea ce aduce în plus tehnologia 5G, pe lângă o viteză net superioară, este le nivelul timpului de care este nevoie pentru uploadul de date de pe dispozitivul utilizatorului să ajungă la destinația țintă. Practic, timpul necesar pentru ca datele să ajungă de la sursă, la destinație, timp măsurat în milisecunde. Acest timp de răspuns este esențial pentru aplicații, cum ar fi jocurile, în care timpul de răspuns poate avea un impact asupra experienței jucătorului.

În același timp, acest timp de răspuns se va dovedi vital pentru mașinile autonome în cazul în care datele adunate de pe teren sunt transmise în cloud și este nevoie să declanșeze reacții rapide, cum ar fi o frânare de urgență sau evitarea unui obstacol.

Cele mai performante rețele 4G pot oferi un timp de răspuns de 50 ms în timp ce, în cazul rețelelor 5G, acest timp de răspuns poate să scadă până la 1 ms, ceea ce ar genera un răspuns aproape instant. Această performanță ar depăși capacitatea creierului uman care are nevoie de aproximativ 10 ms pentru a procesa o imagine. Totuși, o așteptare mai realistă în ceea ce privește un timp de răspuns mediu în cazul rețelelor 5G ar fi de 10 ms, respectiv asemănător cu viteza de reacție a creierului uman.

În unele aplicații practice, 5G oferă performanțe foarte bune, dar acest lucru nu înseamnă că va înlocui complet rețelele 5G, la fel cum nici tehnologia 4G nu a substituit-o pe cea 3G. Așadar, un upgrade către dispozitive mobile care să suporte tehnologia 5G, mai poate fi amânat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *