Odată ce ți-ai cumpărat un laptop nou, primul lucru după instalarea sistemului de operare este să-ți iei măsuri de siguranță de bază pentru ca laptopul tău să nu fie foarte vulnerabil la viruși. Acești viruși pot produce daune severe și pot accesa date personale, inclusiv cele bancare dacă PC-ul infectat este folosit și pentru astfel de tranzacții. Probabil costul unei licențe de antivirus te sperie, deși nu este exorbitant, atunci orientează-te către soluții gratuite. Există și astfel de soluții dar, de cele mai multe ori, nu sunt la fel de eficiente. Totuși, decât să nu iei nici o măsură este recomandat să te orientezi către astfel de variante, mai ales dacă nu vei folosi laptopul pentru tranzacții bancare, plăți online cu cardul și alte astfel de operațiuni care pot deschide o poartă către contul tău bancar.
Rețeta gratuită pentru un laptop mai sigur ar arăta cam așa:
1. Activează Firewall-ul.
Fiecare versiune de Windows de la XP încoace, a avut și are în continuare un firewall care s-a dovedit a fi de o eficiență similară cu produse similare de pe piață, gratuite sau plătite. Ce face un firewall? Simplu, blochează hackerii și virușii care încearcă să pătrundă în calculator fie că aceste tentative se întâmplă prin internet, fie printr-o altă rețea locală. Practic, această unealtă de securitate blochează toate intrările care nu sunt rezultatul unei conexiuni pornite de la calculatorul pe care îl protejează. Așadar, firewall-ul trebuie doar activat și își va vedea de treabă.
2. Antivirus gratuit.
O serie de producători de soluții antivirus oferă versiuni gratuite ale soluțiilor pe care le propun. Aceste versiuni nu au toate funcțiile și utilitățile soluției plătite, dar pentru o protecție de bază se descurcă foarte bine. Mai devreme sau ma târziu, aceste versiuni gratuite te vor împinge către o versiune plătită.
Un alt aspect, la fel de important ca anti-virusul este precauția. Nu deschide fișiere provenite din surse dubioase. Nu descărca și deschide orice atașament care îți promite că poți să câștigi milioane de euro, că poți avea job-ul visurilor tale sau alte bazaconii. Acționează cu precauție deoarece, în caz contrar, te expui atacurilor.
3. Atenție la conexiunile la internet
Conectarea cu telefonul sau laptopul la o rețea Wi-Fi nesecurizată te expune la furtul de date personale, cum ar fi parolele pe care le ai salvate pe dispozitivul conectat. Majoritatea rețelelor Wi-Fi din baruri, cafenele și restaurante nu sunt securizate, așa că datele transmise prin acestea pot fi ușor interceptate de către cineva conectat la aceeași rețea. Parola sau parolele de la conturile de e-amil sunt cele mai expuse, de obicei. Dacă nu este o conexiune sigură nu fă plăți sau alte tranzacții bancare online.
4. Atenție la software-urile gratuite
Nu instala nimic din surse neverificate. Oricât de interesant ți s-ar părea un program gratuit, este foarte posibil să fie o capcană. Trebuie doar să te gândești puțin rațional și să-ți pui întrebarea: ce programator a lucrat zeci de ore să dezvolte un astfel de soft, iar acum îl oferă gratuit? Bineînțeles, există și excepții. Poți găsi programe gratuite care își fac treaba. Verifică sursa întotdeauna sursa deoarece odată ce ai instalat de bună voie un virus pe laptopul tău nu va fi ușor să scapi de el.