Un antivirus bun te ferește de consecințele neplăcute ale greșelilor pe care le faci online. Totuși, orice software, oricât de performant ar fi, scăpările lui. În aceste condiții, un comportament preventiv este recomandat. Prin adoptarea unui astfel de comportament online, ai „un strat” suplimentar de protecție care te va feri de neplăcerile inevitabile care pot fi cauzate de tentativele de atac online.
Câteva măsuri pe care ai putea să le iei, din punctul de vedere al comportamentului ar putea fi după cum urmează:
Fii mai sceptic
Aceasta este, probabil, cea mai bună însușire a comportamentului online pe care ai putea să o adopți. Cei care se ocupă cu escrocherii online mizează pe primul instinct. Analizează orice mesaj primit dintr-o sursă necunoscută și nu descărca atașamente din e-mail-uri sau nu urmări link-uri primite doar dacă sursa lor este de încredere. În caz contrar, treci peste. Este un pas mai sănătos, chiar dacă ink-ul sau atașamentul pot să nu fie dăunătoare. De cele mai multe ori, utilizatorul de bună credință este vizat și el este cel care cade pradă acestor înșelătorii care se derulează online.
Este prea frumos să fie adevărat?
Pune la îndoială orice ofertă care pare de nerefuzat. De cele mai multe ori acel „chlipir” nu există. Escrocii online se bazează pe lăcomia omului și pe disponibilitatea acestuia de a da curs unei oferte foarte bune, chiar dacă aceasta este fictivă și chiar dacă există semne discrete care indică acest lucru. Atenție la site-urile care oferă spre descărcare gratuită filme sau produse software. S-ar putea ca aceste materiale să aibă inserați viruși care vor dăuna sistemului. Mai mult, vor face vulnerabile toate datele stocate.
Verifică informația
Cea mai mare parte a escrocheriilor care se derulează prin e-mail mizează pe deschiderea e-mail-ului de către destinatar și de urmarea de către acesta a pașilor indicați. Deși o mare parte dintre utilizatori știu să recunoască un atac de tip phishing, sunt cazuri în care nu reușesc, dau curs indicațiilor și suportă consecințele. Odată cu vigilența utilizatorilor și atacurile au evoluat, devenind din ce în ce mai sofisticate. Prima și cea mai mare suspiciune este dacă îți sunt cerute date personale, cum ar fi cele de card, de PayPal sau poate datele contului de Google. Evită sa dai aceste date, indiferent de situație. Băncile nu vor cere niciodată date de card prin e-mail,
Pune la îndoială mesajele care cer o acțiune urgentă
Orice mesaj care te îndeamnă la o acțiune rapidă fără să-ți ofere posibilitatea de a verifica sursa mesajului și oferta prezentată este deja suspect. Se bazează pe reacția imediată și pe naivitatea utilizatorului. Sunt inventate fel de fel de scheme și tertipuri care să te determine să oferi niște date confidențiale să urmărești un link sau să descarci un atașament. În cazul în care nu poți verifica sursa mesajului și autenticitatea ofertei, cel mai „sănătos” este să spui „pas”.
Atenție la identitatea expeditorului
Escrocii online se pot folosi de numele unor persoane publice pentru a oferi autoritate și legitimitate mesajelor lor. În cazul în care primiți un astfel de mesaj de pe o adresă de e-mail care nu pare să aparțină pretinsului expeditor, evitați să îi dai curs. Invocarea unei figuri publice te poate dezarma și poți cădea în plasa escrocilor online.
În principiu, evită să dai curs mesajelor care îți solicită o acțiune, acțiune care implică, de cele mai multe ori introducerea de date personale.