Google a dezvoltate un algoritm pentru inteligența artificială cu ajutorul căruia poate fi determinată sănătatea cardiovasculară și riscul de a dezvolta afecțiuni din această arie. Algoritmul se bazează pe o analiză a ochilor pentru a aduna datele și pentru a le prelucra în vedere livrării rezultatelor privind sănătatea cardiovasculară.
Împreună cu subsidiara Verily, o companie specializată în dezvoltarea de tehnologii pentru sănătate, Google, a descoperit că o analiză a ochilor poate oferi o serie de informații relevante despre starea globală de sănătate a organismului.
Softul dezvoltat poate să analizeze imagini ale fundului de ochi și să analizeze vasele de sânge regăsite în aceste imagini. Prin analiza acestor vase de sânge, programul reușește să estimeze nivelul de sănătate ale organismului. Analiza va releva date ca vârsta pacientului, tensiunea arterială și dacă acesta este fumător sau nu. Prin datele oferite, poate fi determinat riscul unui atac de cord sau a altui eveniment cardiac.
În urma testelor efectuate, algoritmul Google a avut un grad de precizie de 72%, grad sensibil mai mic decât metodele folosite în prezent cu același scop. Avantajul este viteza cu care se poate efectua acest test și faptul că nu este nevoie de analize complicate pentru a oferi un verdict cât de cât exact. Nu este nevoie, de exemplu, de analize de sânge pentru a obține un set concludent de date.
Pentru a crea algoritmul, oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a analiza datele medicale ale unui eșantion extins de pacienți, 300.000. Astfel au fost stabilite diferite conexiuni intre parametrii înregistrați și stabilirea unor modele determinate de rezultatele reieșite din analiza fundului de ochi, scrie MakeTechEasier.com.
Algoritmul dezvoltat de Google mai are nevoie de o testare amănunțită înainte să fie adăugat metodelor existente de diagnostic. Unele voci din comunitatea științifică, cum ar fi cea a lui Luke Oakden-Rainer, de la Universitatea din Adelaide, apreciază progresul și spun că, în scurt timp algoritmul ar putea fi folosit la scară largă.
Această tehnologie ar putea deschide un nou drum în medicină. Astfel, medicii viitorului ar putea stabili diagnostice mai precise, cu ajutorul inteligenței artificiale.