software

Riscurile la care te expui dacă folosești software piratat

Industria de software piratat este una de anvergură la nivel global, cu o cifră de afaceri estimată de 63 miliarde de dolari. În timp ce daunele economice pentru autorii de software sunt evidente, utilizatorii care aleg să folosească programe fără licență se expun unor riscuri care ar putea determina niște costuri mult peste cele ale prețurilor unor licențe pentru programe originale.

Data viitoare când vrei să instalezi și să folosești un software piratat te expui îți asumi conștient sau inconștient o serie de riscuri. Să vedem care ar fi cele mai frecvente dintre acestea!

1. PC-ul devine vulnerabil la atacuri

Potrivit unui studiu preluat de MakeTechEasier.com, 39% din programele piratate aveau încorporate elemente malware care infectează PC-ul după ce programul a fost descărcat. Astfel, dispozitivul și datele stocate pot fi compromise imediat. Aceste elemente malware sau viruși pot fi controlați de la distanță și pot să afle date bancare confidențiale, pot accesa webcamul și microfonul laptopului. De asemenea, îți pot fura identitatea și pot accesa conturile pe care le ai la diferite servicii.

2. Software-ul piratat se poate bloca „când ți-e lumea mai dragă”

S-ar putea ca software-ul piratat să ofere rezultate alterate față de original, iar funcționarea lor este, de multe ori fragilă. Pot avea o serie de erori care vor dăuna utilizatorului. În plus, în momentul în care software-ul se va conecta la internet, îi va fi verificată autenticitatea de către producător, iar programul nu va mai funcționa corespunzător, chiar dacă a făcut-o înainte.

3. Poate duce la probleme legale

Utilizarea de software fără licență duce la probleme legale. Dacă utilizatorii, persoane fizice, sunt destul de greu de ținut sub control, companiile care folosesc programe piratate riscă amenzi considerabile.

4. Programul piratat nu poate fi actualizat

Actualizările sunt făcute pentru a repara unele disfuncții și pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Versiunile piratate nu au parte de actualizări, așa că, rămân cu limitări la o serie de funcții.

Unele programe sunt destul de scumpe așa că motivația prețului te duce la variantele piratate. Totuși, gândește-te bine înainte dacă ai nevoie de toate opțiunile pe care ți le pune la dispoziție programul respectiv, dacă există alternative mai ieftine sau chiar gratuite care te pot ajuta să-ți faci treaba. Dacă te orientezi către achiziția unui software original, cumpără doar de la un vânzător de încredere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *