Ochii sunt foarte solicitați atunci când petreci multe ore în fața monitorului. Îi poți proteja cu ajutorul unor filtre de lumină albastră, lumină emisă de toate display-urile dispozitivelor electronice.
De ce ai nevoie să te protejezi de lumina albastră? Cercetările arată că duce la întreruperi ale ritmului circadian care se resimt în stări de oboseală și alte probleme care derivă de la acestea. Așadar, pentru a evita neplăcerile, trebuie să schimbi paleta de culori a display-ului astfel încât să elimini lumina albastră. Cele mai bune modele de display-uri au integrat acest filtru, dar există și o serie de soluții software care pot preveni apariția neplăcerilor cauzate de display-urile dispozitivelor pe care le folosești zilnic.
Windows 10 și MacOS au filtre integrate pentru protejarea împotriva efectelor luminii albastre, dar există și aplicații care pot fi instalate în vederea contracarării efectelor. În principiu, expunerea la lumina albastră poate afecta calitatea somnului. De aici provin și stările de oboseală care, pe termen mediu și lung, pot degenera în scăderea calității vieții.
Windows 10
Funcția de protecție împotriva luminii albastre a fost introdusă de Microsoft odată cu actualizarea Windows Creator din aprilie 2017. Funcția este denumită „Night Light” și se regăsește printre opțiunile de reglare a displayului. Funcția, odată activată va schimba paleta de culori afișată, orientându-se către culori mai calde care reduc lumina albastră emisă și, implicit, produc un impact redus asupra ochilor și a ritmului circadian. Utilizarea acestei funcții poate determina îmbunătățirea calității somnului, mai ales pentru utilizatorii care stau în fața monitoarelor până seara târziu.
Funcția poate fi activată ușor din setările displayului. Utilizatorul are acces și la niște opțiuni de personalizare pentru ca filtrul să ofere cel mai bun confort posibil. De asemenea, utilizatorul poate alege intervalul orar în care să funcționeze „Night Light”. Odată stabilit orarul funcția va porni automat la ora setată.
MacOS
Cei de la Apple au denumit opțiunea Night Shift. Principiile de funcționare sunt similare cu cele prezentate la Windows 10. Utilizatorul are opțiuni de personalizare a intensității culorilor și își poate prestabili un orar de funcționare astfel încât filtrul să pornească automat.
Alte aplicații
F.lux – este o aplicație de filtrare gratuită pentru Windows, MacOS și pentru platformele Linux. Aceasta reglează culorile displayului în funcție de răsăritul și de apusul soarelui. Are opțiunea să omită unele aplicații. De exemplu, cele de editare foto-video, pentru care o modificare a temperaturii culorilor ar putea însemna și o periclitare a experienței de utilizare.
Iris mini – este o aplicație foarte simplă care are abilitatea de ajusta monitoarele astfel încât să le diminueze impactul asupra ochilor. Modifică temperatura culorilor în funcție de soare, dar poate fi controlată și manual.