utilizator-laptop

7 sfaturi practice pentru a-ți învăța bunicii să utilizeze laptopul

Utilizarea laptopului, a smarphone-urilor și a tabletelor a devenit o abilitate aproape obligatorie în lumea modernă. Mai mult decât atât, această abilitate este și una necesară pentru a avea acces la informații, la materiale de divertisment, dar și la o serie de alte facilități care contribuie la îmbunătățirea calității vieții omului actual.

Una dintre categoriile care trebuie să facă față provocărilor actuale ale tehnologiei sunt cei trecuți de prima tinerețe, respectiv bunicii. De aceea, revine în responsabilitatea tinerilor să-i învețe să se adapteze realităților actuale, respectiv să le devină celor în vârstă îndrumători în lumea digitală. De multe ori, poate fi un demers destul de dificil, tocmai de aceea ne-am gândit la câteva sfaturi care s-ar putea dovedi de folos.

1. Nu desconsidera

În cazul în care vrei să-ți familiarizezi bunicii cu tehnologia, nu-i judeca pentru că nu au unele cunoștințe sau abilități pe care tu le consideri banale. Dacă începi cu această atitudine, s-ar putea să-i descurajezi. Așadar, ai răbdare, gândește-te că, la un moment dat, te-au învățat și ei o serie de lucruri care li se păreau banale, cum ar fi să folosești furculița și cuțitul, de exemplu.

2. Ia în considerare cunoștințele existente

S-ar putea ca bunicii tăi să mai știe câte ceva despre tehnologie, așadar, identifică ceea ce cunosc deja și folosește acele cunoștințe ca un punct de plecare. S-ar putea să aibă nevoie de o actualizare a cunoștințelor, așa că identifică la ce nivel sunt „elevii” tăi și unde vor să ajungă, după care începe să le construiești cunoștințele și abilitățile.

3. Atenție la limitările fizice

Odată cu vârsta, intervin și o serie de limitări fizice. Alterarea unor simțuri, cum ar fi auzul sau vederea, precum și reducerea dexterității ar putea să pună piedici unui proces lin de învățare și adaptare. Pentru mulți, aceste limitări sunt chiar piedicile principale care îi determină să nu se apropie de tehnologie. De aceea, înarmează-te cu răbdare și pregătește-te să duci o muncă de convingere.

4. Oferă explicații

Pentru orice element încearcă să oferi explicații logice astfel încât procesul de învățare să dobândească o bază solidă. Este important să fie înțelese principiile de funcționare pentru ca totul ceea ce se întâmplă pe monitor să aibă sens.

5. Atenție la jargon

Dacă într-un mediu cu utilizatori avansați, folosirea jargonului este normală, atunci când vine vorba de un proces de învățare, limbajul de specialitate trebuie însușit treptat, până la nivelul la care este utilizatorul. Este aproape inutil să se cunoască o serie de termeni care nu vor fi întâlniți într-o utilizare curentă a laptopului.

6. Încurajează aplicațiile practice

Este mult mai util să-i determini pe „elevii” tăi să aplice ceea ce le spui. Așadar, pune-i la tastatură și încurajează-i să aplice noțiunile pe care le-ai explicat. De exemplu, pune-i să folosească un motor de căutare, să găsească informațiile care îi interesează, sau să folosească un serviciu de mesagerie instant.

7. Concentrează-te pe construirea încrederii

Frica de nou și de a strica ceva este o piedică majoră când vine vorba de interacțiunea cu tehnologia. De aceea, este important să transformi această frică în încredere. Explică-le că nu au ce să strice doar dacă folosesc dispozitivul. În cel mai rău caz, pot altera o setare, problemă care poate fi remediată foarte ușor. De asemenea, fă-i să înțeleagă că greșeala este parte a procesului normal de învățare.

Spor la învățat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *