laptop-nou

Cum faci setările inițiale pentru un laptop nou?

Dacă ai achiziționat un laptop nou, cu siguranță abia aștepți să îl folosești. Dar înainte de toate trebuie să te ocupi de câteva setări de bază, esențiale pentru ca experiența de utilizare să fie una plăcută și conformă cu așteptările. Nu în ultimul rând, ai grijă la securitatea sistemului.

Chiar dacă ai achiziționat un laptop cu sistem de operare Windows 10 preinstalat, va trebui să butonezi puțin până când „terenul” va fi pregătit pentru o utilizare optimă. Hai să vedem câțiva dintre pașii esențiali pe care va trebui să-i faci!

Actualizarea sistemului de operare

Chiar dacă sistemul de operare Windows 10 se regăsește deja instalat, cu siguranță nu este ultima sa versiune. De aceea, este recomandat să-i faci ultimele actualizări. Acestea sunt importante pentru funcționarea optimă a sistemului, dar și pentru o navigare online sigură. Așadar, asigură-te că laptopul tău este conectat la internet și urmează calea Settings → Update and Security → Check for updates. Sistemul va căuta actualizări, iar odată ce vor fi găsite, asigură-te că le descarci și le instalezi.

Instalează-ți browserul preferat

Navigarea pe internet pe un browser care nu îți este familiar poate răpi din calitatea experienței. De aceea, este recomandat să instalezi browserul preferat, în cazul în care acesta nu se regăsește printre aplicațiile disponibile pe noul tău laptop. Cele mai populate opțiuni disponibile sunt Chrome, Firefox, Edge sau Opera.

Fă setările de securitate

Windows 10 are propriile unelte de securitate care sunt activate în momentul în care sistemul de operare este instalat. De obicei, uneltele de securitate de la Windows sunt destul de bune, mai ales dacă ai actualizat a ultima versiune. Totuși, pentru o securitate cu un grad mai ridicat de complexitate, folosește un antivirus consacrat. De cele mai multe ori, soluțiile de securitate specializate presupun costuri suplimentare, dar care se pot justifica prin beneficiile pe care le propun.

Instalează aplicațiile de care ai nevoie

Odată ce ai parcurs pașii de mai sus, sistemul tău este gata să fie personalizat cu aplicațiile de care ai nevoie. Așadar, instalează un pachet de editare de documente, cum ar fi Microsoft Office, sau unul similar, un manager de parole, un editor de documente PDF, sau un VPN. În funcție de nevoi, instalează aplicații de editare fot-video, sau jocurile preferate.

Fă un backup

Acum că noul tău laptop este în cea mai bună formă de funcționare, nu ar strica să faci un backup. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie. Creează o imagine sau o clonă a partiției principale a unității de stocare, pe care este instalat și sistemul de operare. Salvează această imagine pe un alt hard disk pentru a o avea disponibilă în caz de nevoie. Astfel, în cazul în care va surveni un eveniment neplăcut, vei putea restaura sistemul cu un efort minim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *