criptare-fisiere

Cum criptezi fișiere în Windows 10?

Una dintre cele mai bune metode pentru păstrarea confidențialității datelor stocate pe laptop este criptarea fișierelor. Indiferent dacă vrei să trimiți fișiere care conțin informații confidențiale, sau vrei să le păstrezi în siguranță pe cele salvate pe laptopul tău, ar trebui să înveți cum ai putea să le criptezi.

Dacă folosești Windows 10 ai la dispoziție o serie de variante care te vor ajuta să criptezi ușor și rapid fișiere, foldere sau chiar partiții ale unității de stocare. Atenție însă, există mai multe tipuri de metode de criptare potrivite pentru diferite situații.  Fiecare abordare are beneficii dar și puncte negative.

O regulă de bază care ar trebui aplicată, indiferent de situație, mai ales în cazul transferului de fișiere. Nu trimite parola pentru decriptarea documentelor prin același canal prin care ai trimis documentele. De exemplu, dacă ai trimis documentele pe e-mail, folosește o aplicație sigură de chat pentru a transmite parola.

Criptarea individuală

Acest tip presupune criptarea individuală a fișierelor, după cum îi spune și numele. Astfel, la finalul procesului, fiecare document va avea o parolă individuală.

Criptarea individuală este ideală pentru documentele pe care dorești să le trimiți către destinatari variați sau pentru documente pe care dorești să le stochezi în cloud. Utilizatorii de Windows 10 pot cripta fișiere cu ajutorul unor unelte ca 7-zip. De asemenea, poți cripta fișiere Microsoft Office în aplicațiile suitei. Această metodă este mai potrivită pentru o utilizare personală decât ca una de protecție împotriva unor amenințări serioase.

Criptarea folderelor

Urcăm un nivel și ajungem la criptarea mai multor documente grupate într-un fișier. Această abordare presupune criptarea a tot ceea ce se află în folder. Astfel, se va genera o parola pentru tot folderul. Odată ce fișierul a fost deschis, utilizatorul va avea acces la toate documentele grupate în interior.

Criptarea pe fișiere este o soluție foarte bună de organizare a trimiterii documentelor. De exemplu, poți crea câte un folder criptat pentru fiecare membru al familiei, folder în care să-și gestioneze documentele și fișierele media. Soluția este una foarte bună în cazul în care mai mulți membri din familie folosesc același laptop sau desktop.

Pentru un plus de siguranță pe lângă criptarea folderului, se poate cripta individual și fiecare document pe care îl conține.

Cum se face criptarea?

Procesul nu este unul foarte complicat. Trebuie urmați pașii. Click dreapta pe fișierul sau folderul care trebuie criptat -> Proprietăți -> Avansate in tabul General -> bifă pe Criptare conținut și securizare date   -> urmărește pașii pentru setare unei parole.

Aceleași etape trebuie parcurse și în cazul criptării unui folder.

Nu în ultimul rând, dacă folosești parole diverse pentru criptarea fișierelor tale, apelează la o aplicație pentru gestionarea parolelor astfel încât să nu riști să uiți o parolă atunci când ai avea mai mare nevoie de ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *