viteza-windows10

Ai nevoie de mai multă viteză pe laptopul tău cu Windows 10? Uite ce ar trebui să faci!

În cazul în care folosești Windows 10, iar laptopul tău a devenit mai lent, nu te grăbi să-l schimbi! Poți folosi câteva trucuri gratuite care pot face diferența din punctul de vedere al performanțelor de care este capabil laptopul tău. Dacă ai nevoie de mai multă viteză, oricând poți investi într-un upgrade al memoriei RAM sau într-un SSD, dar este o investiție importantă care mai poate fi amânată.

1. Prima opțiune – resetarea

Oricând laptopul se manifestă ciudat, cea mai la îndemână soluție este resetarea. Dacă ai ținut laptopul pe modul sleep sau hibernate multă vreme, are nevoie de un restart pentru a-și împrospăta puterile și pentru a funcționa din nou la potențial maxim.

2. Pornește modul „High Performance”

Windows vine cu setările standard pentru o utilizare în cele mai bune condiții cu un consum cât mai redus de energie. Dar poți să lași liber consumul de electricitate în favoarea performanțelor. Aceast mode de utilizare diminuează semnificativ autonomia așa că este recomandat ca laptopul să fie conectat la priză.

3. Dezactivează unele opțiuni de afișare

Sistemul de operare Windows 10 se străduiește să fie cât mai intuitiv și să ofere opțiuni cât mai simple utilizator și o experiență de utilizare plăcută. În acest sens, are inserate și o serie de opțiuni menite să diminueze impactul asupra ochilor. Pentru a accelera puțin viteza laptopului mergi System → Control Panel → Advanced System Settings → System Properties → Advanced → Settings. Aici ai trei variante inițiale de configurații, după care ai listate opțiunile individuale pentru a putea crea o configurație personalizată. Cel mai simplu este să bifezi opțiunea Adjunst for best performance.

4. Înlătură programele nefolosite care pornesc automat

O serie de aplicații pornesc automat la fiecare dată când se încarcă sistemul de operare. Pe lângă faptul că întârzie încărcarea acestuia astfel încât să te poți apuca de treabă, îi afectează viteza în condițiile unei sesiuni îndelungate. Sunt o serie de programe bune care se încarcă la start, dar nu toate îți sunt necesare în permanență. Intră în Task Manager → Startup și selectează programele de care chiar ai nevoie să pornească automat.

5. Curăță discul intern

O cauză a diminuării vitezei sistemului este faptul că unitatea de stocare este aproape plină. Indiferent că este vorba de un HDD sau de un SDD, manifestarea va fi aceeași. Verifică dacă unitatea de stocare are spațiu liber, dacă nu, atunci încearcă să faci o curățenie, să ștergi fișierele temporare, instalările anterioare de Windows precum și fișierele de care nu mai ai nevoie.

Aceste practici funcționează, de obicei. Dacă eșuezi, poate ar fi cazul să faci un upgrade hardware.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *