hacker

Ai primit un e-mail de șantaj? Iată ce trebuie să faci

În ultima vreme s-a derulat o campanie foarte intensă de e-mail-uri spam în care destinatarii primeau amenințări potrivit cărora urma să le fie expuse o serie de date personale dacă nu plătesc o răscumpărare în moneda virtuală Bitcoin.

Pentru a demonstra că au acces la PC-ul destinatarului, expeditorii acestor mesaje treceau numele de utilizator și parole de la e-amil-ul destinatarului. Confruntați cu o asemenea situație, o serie de utilizatori mai puțin experimentați în ale internetului au fost tentați sau chiar au dat curs invitației de plată, virând echivalentul sumei în moneda virtuală către portofelul de Bitcoin indicat.

Scenariul

De obicei, e-mailurile încep spunând că ai fost înregistrat în ultimele câteva zile. Hackerii pretind au preluat accesul la web cam-ul laptopului tău și a istoricului de navigare pe internet și că au depistat că ai consumat materiale pornografice sau alte tipuri de conținut care te-ar putea discredita. În plus, spun că te-au surprins în ipostaze indecente în fața monitorului.

După ce este expusă situația urmează prezentarea modalității prin care ai putea să scapi de „rușine” și datele tale să nu fie făcute publice. De obicei este vorba de plata unei sume de bani în Bitcoin. De asemenea, ți se spune că ai instalat un software de monitorizare instalat pe laptopul tău care vede dacă e-mailul a fost citit. Odată ce e-mail-ul a fost citit, începe să curgă termenul de plată a sumei.

În cazul în care suma nu va fi trimisă în portofelul de Bitcoin indicat, hackerii amenință că vor expune datele în posesia cărora pretind că se află.

De unde pot avea hackerii datele dale

De cele mai multe ori datele provin în urma spargerii sistemelor de securitate a diferitelor site-uri, magazine online sau alte site-uri care necesită un cont de utilizator. De aici ar putea proveni adresele de e-mail folosite în aceste atacuri și alte date care pot fi folosite pentru a-i determina pe utilizatori să creadă că laptopul lor a fost deturnat.

Ce trebuie să faci?

Dacă primești un astfel de e-mail, nu descărca atașamentul, dacă are așa ceva și șterge-l cât mai repede. Este indicat să-ți schimbi parola e-mail-ului doar pentru a fi sigur. De obicei, aceste mesaje se bazează pe naivitatea destinatarilor, așa că nu te lăsa păcălit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *