internet

Țări cu „internet” propriu, altfel decât cum îl știm

Internetul a „explodat” în ultimele decenii și a reușit să conecteze cea mai mare parte a planetei, facilitând accesul la informație și la o serie de servicii pentru 55% din populație. Totuși, oricâte beneficii i-am putea vedea, există o serie de țări care au decis să-și construiască propriile rețele, pe care să le opereze după propriile reguli.

Principala motivației a construirii de rețele intranet naționale a fost obținerea unei capacități depline de control asupra informației și creșterea securității naționale. Aceste rețele substituie internetul „tradițional” în țările în care sunt active și sunt controlate de către guverne.

Țările cu cele mai dezvoltate rețele de internet interne

Coreea de nord: Kwangmyong

Coreea de Nord este una dintre cele mai închise țări din lume, așa că un internet național nu putea lipsi din această țară. Kwankmyong este rețeaua cea mai apropiată de funcțiile internetului așa cum îl cunoaștem noi la care au acces locuitorii țării. Comunicare și informațiile din această rețea sunt administrate, monitorizate și controlate de către autorități. Niciun fel de conținut independent de guvern poate apărea în această rețea.

Iran: Rețeaua Informațională Națională

Spre deosebire de Coreea de Nord, internetul național al Iranului permite cetățenilor accesul către internetul global, dar cu o filtrare foarte atentă a resurselor la care utilizatorii pot ajunge. O serie de site-uri și de cuvinte cheie sunt blocate în Iran. În ceea ce privește conținutul național, acesta este creat, controlat și administrat de autorități. Rețeaua Informațională Națională a fost inaugurată în 2017 și s-a dezvoltat foarte mult de atunci.

Cuba: RedCubana

În Cuba, restricțiile sunt relativ puține. Poate fi accesat și internetul național care va afișa versiuni cubaneze a unor site-uri ca Wikipedia, sau a unor unelte, ca e-mailul, materiale educaționale, hărți, motoare de căutare și altele.

Rusia: Runet

Internetul național al Rusiei este încă în curs de dezvoltare. Are susținerea guvernului și o mare parte din infrastructură este deja construită. Obiectivul este acela de a menține traficul național în interiorul țării. Traficul internațional este permis doar în anumite condiții. Astfel, Rusia ar putea avea un internet funcțional, chiar dacă ar fi deconectată de restul lumii.

China: The Golden Shield/Great Firewall

Chiar dacă nu este o rețea propriu-zisă ca în celelalte țări, internetul din China reprezintă o restricționare a accesului către resursele internetului global. Nu funcționează pe un sistem diferit, dar are o rețea de aplicații și servicii naționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *