Laptopurile Chromebook au multe puncte pozitive din perspectiva productivității și a mobilității și, foare important, sunt mai ieftine decât dispozitivele Windows și Apple. Totuși, înainte să te decizi să treci în mediul Chrome, ar fi bine să verifici un aspect esențial: data de expirare sau momentul în care dispozitivul tău nu va mai avea parte de actualizări automate.
Chromebook-urile își gestionează automat actualizările, așa că utilizatorul nu trebuie să-și facă griji în această privință. Astfel, utilizatorul va avea disponibile cele mai noi funcții și ultimele actualizări de securitate. Totuși, acest lucru nu se întâmplă la nesfârșit, așa că fiecare dispozitiv are prestabilită o dată de la care nu va mai primi actualizări.
Cum afli data de oprire a actualizărilor?
Așadar, dacă ai găsit un model de Chromebook cu un preț foarte bun, nu te avânta la o achiziție înainte să afli data până la care va beneficia de actualizări. Poți afla această informație destul de ușor. Google a creat și întreține o listă a tuturor modelelor de Chromebook disponibile pe piață, de la toți producătorii, cu datele aferente de expirare a actualizărilor.
Toto ceea ce trebuie să faci este să accesezi această listă cu o simplă căutare în motorul de căutare. Odată ce ai găsit-o caută modelul de laptop care te interesează și vei vedea exact data până la care beneficiază de actualizări.
Potrivit politicilor Google, data pentru fiecare model este publicată imediat după lansarea modelului pe piață.
Dacă modelul pe care vrei s-l achiziționezi are un preț incredibil de mic s-ar putea ca data până la care primește actualizări să fie foarte aproape.
Unde găsești data de oprire a actualizărilor pe dispozitivul tău?
Dacă ai deja un Chromebook și vrei să afli această informație, trebuie să accesezi meniul de setări. De aici, mergi la secțiunea Despre Chrome OS, după care la Detalii Suplimentare. Acolo vei găsi data până la care vei putea folosi dispozitivul bucurându-te de toate actualizările.
Ce se întâmplă după data de expirare?
Chromebook-ul nu va mai primi actualizări de la Google, inclusiv reparații de bug-uri și remedierea de probleme de securitate, pe lângă actualizările software cu funcții noi. Fără aceste actualizări aplicațiile și extensiile de browser s-ar putea să nu mai funcționeze corespunzător. Bineînțeles, dispozitivul va mai putea fi folosit, dar experiența de utilizare se va degrada treptat.