baterie-laptop

Bateria laptopului se consumă repede? Cauze și rezolvări posibile.

Problema bateriei care se descarcă imediat ce laptopul este scos din priză este una destul de frecventă. Se poate întâmpla la dispozitive noi, aflata în primele zile sau săptămâni de utilizare, dar și la dispozitive mai vechi care au în spate câțiva ani de utilizare intensivă. Pe lângă problemele de uzură fizică care duc la o descărcare rapidă, există și o serie de destul de importantă de probleme care apar la nivel software. În timp ce prima categorie cere, de cele mai multe ori, schimbarea bateriei, cea de-a doua categorie poate fi remediată în majoritatea cazurilor.

Identificarea cauzelor

În momentul în care observi o descărcare rapidă a bateriei s-ar putea să ca fenomenul să aibă la bază una sau mai multe dintre cauzele de mai jos:

  • Sunt multe procese și aplicații care rulează în fundal.
  • O aplicație cu nevoi mari de resurse rulează și contribuie la o descărcare accelerată.
  • O schimbare în setările sistemului de operare care ar putea favoriza o descărcare rapidă.
  • Setările de luminozitate și de performanță pot fi la maximum, ceea ce, va determina, în mod implicit și un consum mai mare din baterie.
  • Prea multe conexiuni online sau la rețeaua locală pot contribui la un consum mai mare de energie.
  • Firmware-ul ar putea fi stricat, ceea ce poate determina o descărcare mai rapidă a bateriei laptopului.
  • Alte motive ar putea fi: driver disfuncțional, prea multe dispozitive periferice conectate în același timp, etc.

Rezolvarea problemei

Odată ce a fost identificat cauza în urma unor teste, se poate acționa în consecință. De obicei, acțiunile sunt simple și nu este nevoie de o expertiză avansată pentru a face cu succes cele câteva operațiuni care se impun. Oprirea aplicațiilor care rulează în background, verificarea setărilor sistemului, deconectarea perifericelor sau a altor consumatori care are ar putea contribui la menținerea problemei. În ceea ce privește firmware-ul și remedierea unei eventuale probleme de dirver, este necesară, probabil, o expertiză extinsă.

Încearcă să oprești, consumatorii de energie pe care i-ai identificat, după care testează autonomia bateriei. Dacă totul revine la normal, înseamnă că bateria este încă într-o stare bună și nu suferă în urma uzurii fizice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *