Aceasta intrebare nu are niciodata un raspuns concret. Producatorii in general nu ofera nici o aproximare asupra autonomiei in cartea tehnica, iar cand ofera niste timpi aproximativi de functionare acestia adesea nu coincid cu realitatea.
Este asemanator cu consumul unei masini, producatorul masinii ofera niste valori dar acestea variaza in functie de conditiile in care este folosita masina. Putem sa facem o analogie intre capacitatea rezervorului masinii si capacitatea bateriei. O masina cu un rezervor mai mare va avea o autonomie mai mare! Adevarat, doar daca consumul (stilul de mers) este identic si ambele sunt in aceeasi stare tehnica. Corect? Mai departe…
Capaciatea bateriei / Consumul laptopul = Timpul de functionare.
Deci timpul de functionare al laptop-ului este dat de cei doi parametrii:
1) capacitatea bateriei
Cu cat capacitatea bateriei este mai mare cu atat autonomia va fi mai mare
2) consumul laptopul.
Cu cat consumul laptop-ului este mai mare cu atat timpul de functionare va fi mai mic.
Ex:
O baterie de 4000 mAh la un consum de 4000mAh va tine o ora.
O baterie de 8000 mAh la un consum de 4000mAh va tine doua ore.
O baterie de 4000 mAh la un consum de 2000mAh va tine doua ore.
Capacitatea bateriei este scrisa pe ea, dar cat consuma laptopul cum aflu?
In primul rand avem o serie de factori care pot influenta consumul laptopului aici . Incercati sa urmati sugestiile iar daca tot nu reusiti sa obtineti o atunomie satisfacatoare cititi mai departe.
Ca sa aflam valoarea exacta trebuie sa folosim un aparat de masura (watt-metru) :
Mai este o metoda : se poate folosi si un aparat de masura multimetru digital dar este nevoie de un minim cunostinte de electronica. Cel mai bine daca aveti o problema cu autonomia laptopului mergeti la un service si solicitati o masurare a consumului acestuia. Daca bateria are sub 6 luni este foarte posibil sa nu fie bateria vinovata ci laptopul sa consume mai mult decat normal.
De multe ori apare confuzia intre o baterie defecta si un laptop defect. Pentru ca bateriile sunt perisabile (au o durata de viata de 500 de cicluri echivalentul a aproximativ 2 ani) suntem indreptatiti sa credem ca bateria este problema, dar doar in cazul in care bateria este veche. La bateriile noi rata de defectare este undeva sub 4%.
Din experienta noastra, peste 80% din bateriile care se intorc cu defectul “nu tine destul” sunt testate si surprinzator, ele sunt bune. Deci problema era la consumul laptop-ului. Ca sa revenim la analogia cu masinile : daca o masina are un defect, acel defect poate influenta simtitor autonomia masinii.
Ex defecte masina: O roata blocata, defectiune la motor
Ex defecte laptop : Un scurt circuit, un ventilator defect
Cazul fericit : nu este nimic defect nici la laptop nici la baterie.
Autonomia laptopului este influentata de foarte multi factori cum ar fi: luminozitatea ecranului, programele rulate, componente periferice atasate, temperatura mediului in care este folosit, dispozitive interne activate si multe altele. Sa nu fiti surprinsi si suparati in momentul in care folositi laptopul cu un joc intens sau va uitati la un film si observati ca bateria isi da duhul dupa jumatate din timpul indicat de producator.
In medie o baterie Li-ion obisnuita tine intre 1,5 si 3 ore. Acest timp nu este dat nici macar in cartea tehnica a laptopul, pentru ca valorile pot varia foarte mult dupa cum va spuneam mai sus. Daca doriti sa va faceti o idee cam cat ar fi o medie normala puteti sa cautati pe google dupa “model battery life” unde in locul cuvantului model puneti modelul dvs. de laptop. Veti gasi diferite pagini unde oameni (mai mult sau putin avizati) au facut teste si va pot da niste valori.
Cantitatea de energie dintr-o baterie se masoara in mAh (miliamperi).Daca ar fi sa revenim la analogia cu masinile capacitatea unei baterii de laptop are ca echivalent capacitatea rezervorului masinii. Deci cu cat valoarea de mAh este mai mare, cu atat va rezista mai mult bateria
Pentru a putea maximiza viata bateriei trebuie mai intai sa vedem cine consuma atata energie. La laptopurile moderne cel mai mare consumator de energie este ecranul. Pe partea interna avem ventilatia, chipsetul, procesorul, placa grafica si HDD-ul, iar pe partea externa avem dispozitivele de tip USB si unitatea optica.
Fiecare componenta consuma o anumita cantitate de energie, unele mai mult, altele mai putin. De obicei procesorul si placa grafica sunt principalii consumatori interni de energie. Deci, procese multe si jocuri complexe duc la o autonomie mai mica a bateriei.
Dispozitivele de tip USB consuma si ele energie pentru a se alimenta, stick-uri, mouse-ul, casti, cu cat mai multe dispozitive, cu atat mai putin va rezista bateria.
Insa, evolutia tehnologiei este in favoarea noastra. Procesoarele incep sa fie tot mai eficiente si sa consume tot mai putin, la fel si la placile grafice. Apar tehnologii noi, care permit procesoarelor si placilor grafice sa intre intr-un fel de hibernare atunci cand laptopul este idle sau cand este folosit foarte putin si nu are sarcini mari. Aparitia SSD-urilor influenteaza din nou consumul. Un SSD consuma mai putin decat un HDD si este mai fiabil din cauza ca nu are nicio parte mobila. Este mai performant, insa performanta si eficienta costa.
In final, durata unei baterii de laptop este influentata de mai multi factori. Principalul factor este modul de utilizare. Desi este specificat de producator ca laptopul sau bateria va tine 3 ore sau 5 ore, acesti timpi se refera la un mod de utilizare moderat. Autonomia bateriei variaza in functie de cum folositi laptopul, dar in general cam 1 ora, 1 ora si jumatate tine orice baterie noua.
Pentru un ghid mai complet despre consumul bateriei click aici.