Cum pot masura consumul laptopului

Cel mai simplu este folosind un watt-metru, dar in general aparatul nu se afla in colectia electronistului amator.

Watt-metru in priza iar laptop-ul conectat la el

Watt-metru in priza iar laptop-ul conectat la el

Ce are totusi electronistul amator este un aparat de masura multimetru, digital. Acesta trebuie inserat in circuitul de incarcare al laptopului. Cel mai simplu este sa il inseram intre incarcator si laptop.

Inserierea ampermetrului

Inserierea ampermetrului

In locul becurilor este laptopul iar in locul generatorului din stanaga este incarcatorul laptopul. Probabil va trebui sa taiati un fir de la incarcator pentru a putea insera apmermetrul. Scoateti bateria cand faceti masuratoarea. Daca bateria este in laptop consumul va fi mai mare pentru ca si bateria consuma curent ca sa se incarce. Acum sa trecem la calcule. Sa zicem ca incarcatorul are 20v iar curentul masurat este de 1A. atunci laptopul consuma 20VA care este egal cu 20W (watt)  pentru ca este curent continuu. Bateria sa zicem este de 10V x 4000mAh rezulta 40.000mWh deci 40Wh. Daca consumul laptopului este de 20W si bateria poate furniza 40W timp de o ora atunci acest laptop va functiona 2 ore. Daca functioneaza doar o ora atunci bateria nu mai are cpacitatea inscriptionata pe ea , mai are doar 20Wh. Simplu nu?  Problematic este doar ca trebuie sa taiem un fir de la incarcator pentru a putea inseria multimetrul dar se poate folosi un generator de curent continuu (ce si cel din poza).

3 thoughts on “Cum pot masura consumul laptopului

  1. razvan

    in poza a doua cea cu becurile alimentate prin aparatul de masura,,butonul aparatului pe ce semn este setat, ca sa se faca masurarea ,pe dioda????? ca in foto nu se cunoaste bine

    Reply
  2. Aparate de masura si control

    Multimetrul digital este un aparat de masura si control folosit in foarte multe aplicatii. De cele mai multe ori se folosesc in instalatii electrice dar se pot folosi si atunci cand avem de-a face cu consumul de curent al unui laptop sau vreu circuit din el. E foarte util sa ai la tine un multimetru digital pentru ca iti ofera foarte multe informatii legate de curent.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *