viteza

Ce componente fac laptopul rapid?

Performanțele unui sistem, indiferent că este laptop sau desktop sunt măsurate în gigahertzi sau gigabiți, dar determinarea performanței globale a sistemului nu este posibilă făcând suma performanțelor componentelor sale. Lucrurile sunt mult mai complicate de atât. Aceeași configurație hardware poate fi rapidă sau lentă în funcție de modul în care interacționează componentele, dar în funcție de modul de utilizare.

Așadar, dacă vrei un laptop mai rapid sau vrei ca laptopul tău să funcționeze la cele mai bune performanțe posibile, ar trebui să te asiguri că toate componentele hardware funcționează bine împreună.

Procesorul

Poate fi numit „creierul” sistemului. El este vital pentru rularea de programe complexe, capacitatea de multitasking. Dacă achiziționezi un laptop nou, te vei uita cu siguranță la viteza în GHz a procesorului. Totuși, ai grijă! Un procesor care afișează p viteză mai mare nu este în mod obligatoriu mai rapid și mai eficient.

Două procesoare cu o viteză de 2,7 GHz, ambele de la Intel, pot fi diferite în eficiență, respectiv în procesele pe care le realizează în timpul derulării unui ciclu. În cazul în care vorbim de două procesoare, unul i3, iar altul i5, ambele de 2,7 GHz, al doilea va oferi, cu siguranță o procesare mai eficientă.

Un indicator important după care ar trebui să te uiți la un procesor este listat, de obicei, ca L2, L3 sau L4. Aceasta arată memoria foarte rapidă care permite procesorului să realizeze operațiuni complexe.

Memoria RAM (Random Access Memory)

Practic, memoria RAM extinde memoria sistemului, permițând ca mai mult programe să ruleze mai multe procese în același timp. Memoria RAM este esențială pentru multitasking, așa că dacă utilizezi mai multe aplicații în același timp, iar aceste aplicații sunt consumatoare de resurse, cum ar fi softurile de procesare grafică, atunci vei avea nevoie de o memorie RAM generoasă.

Hard disk (HDD) sau Solid State Drive (SSD)

La acest capitol SSD-ul este câștigător. Aceste unități de stocare sunt mai rapide și mai fiabile. Singura lor problemă este prețul. Un SSD, deși a devenit mai accesibil, are un preț destul de ridicat în comparație cu un HDD. Totuși, merită să ai montat un SSD pentru a rula sistemul de operare și alte câteva programe importante, în timp ce un HDD extern poate fi folosit ca unitate de stocare pentru fișierele de care ai nevoie.

Placa de bază

Face conexiunea între majoritatea componentelor sistemului, dar nu este vitală pentru viteză. Este important de văzut oportunitățile de upgrade pe care le oferă. Un indicator important ar fi sloturile pentru memoria RAM.

Software

Aplicațiile noi vor rula destul de dificil pe sistemele vechi. Astfel, pentru a obține o viteză optimă, sistemul ar trebui să fie în pas cu vremurile. Totuși, pentru o utilizare de bază nu ai nevoie de un sistem de top. Poți folosi un sistem mai vechi pentru task-uri de bază, cum ar fi browsing, e-mail, editare documente text, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *