Microsoft a încheiat parteneriate cu cei mai importanți producători de procesoare, cum ar fi Intel, AMD și Qualcomm pentru a dezvolta un nou procesor dedicat pentru securitate. Denumit Pluton Security Processor a fost conceput ca o piesă hardware care urmează să fie instalată pe următoarele generații de procesoare.
De ce este necesar?
Procesorul de securitate asigură o integrare mai strânsă între partea hardware a sistemului, respectiv placa de bază și software-ul instalat, respectiv sistemul de operare Windows și aplicațiile pe care fiecare utilizator le va instala. Obiectivul Pluton este acela de îngreuna munca hackerilor care încearcă să acceseze sistemele pentru a fura date sau pentru a prelua controlul calculatorului. Protecția oferită de această tehnologie se aplică nu doar la atacurile de la distanță ci și la cele în care există contactul fizic între hacker și PC.
De ce TPM-urile nu sunt suficiente
TPM sau Trusted Processor Modules sunt, la rândul lor, componente hardware care se regăsesc în sistem, dar sunt separate de placa de bază. În timp ce criptează date și protejează utilizatorul de o serie de tipuri de amenințări, eșuează în a oferi o protecție optimă împotriva atacurilor avansate. De exemplu, dacă hackerul are acces fizic la sistem, TPM-urile nu pot face mare lucru pentru a proteja datele stocate.
Un alt aspect care determină o vulnerabilitate a TPM-urilor este că nu sunt montate pe placa de bază. Astfel au nevoie de un canal de comunicare cu aceasta pentru transferul de date. Această parte lasă un canal deschis pentru hackeri, canal prin care pot intercepta și manipula date.
TPM-urile nu sunt un standard pe toate sistemele. De aceea, Microsoft a căutat să-i atragă pe producătorii de procesoare, astfel încât Pluton să devină standard de securitate și să fie prezent în toate sistemele care urmează să se producă.
Pluton oferă un grad mai mare de protecție deoarece este direct pe palca de bază, ceea ce elimină vulnerabilitatea unui canal de comunicare. În același timp, dispune și de o tehnologie cloud-to-chip prin care Microsoft va putea actualiza rapid hardware-ul astfel încât acesta să poată adresa cât mai eficient noile amenințări pe măsură ce acestea apar.
Când va disponibil Pluton
Practic, este deja implementat într-o serie de procesoare. Lenovo a anunțat deja două noi modele care vor dispune de această tehnologie. HP, ROG, DELL și Acer urmează să lanseze modele cu Pluton integrat în lunile care urmează.