ogg

Ce este un fișier .ogg?

Cu siguranță ai întâlnit, de-a lungul experienței de utilizator de PC sau de Mac o serie de extensii de fișiere pe care le-ai deslușit cu greu. Există multe tipuri de fișiere, unele întâlnite frecvent, altele mai rar, iar cele de tip .ogg fac parte din cea de-a doua categorie. Totuși, dacă întâlnești un astfel de fișier, ar fi bine să știi despre ce este vorba.

Fișierele .ogg pot fi de două tipuri. Le vom explora pe fiecare mai jos.

OGG Vorbis Compressed Audio File

Aici, extensia .ogg este un format gratuit creat de către Fundația Xiph.org. Este un ONG care creează și întreține o serie de formate multimedia și tool-uri software care permit creatorilor de astfel de conținut, dar și utilizatorilor obișnuiți să aibă acces la crearea și gestionarea de fișiere multimedia fără să fie nevoiți să plătească abonamente sau licențe costisitoare.

Vorbis este cel mai des întâlnit de fișier .ogg dar mai sunt multe altele. Așadar, pe lângă .ogg vei putea să mai întâlnești extensii ca .ogv, .oga, .ogx, .ogm, .spx, .opus.

Numele OGG poate părea ciudat, dar are o istorie în spate. Este derivat din termenul „ogging” folosit în gaming. A pornit de la jocul Netrek lansat în 1988, care a fost printre primele jocuri multiplayer iar „ogging” făcea referire aici la un atac în stil kamikaze asupra unei nave sau a unei baze inamice.

Creatorii Proiectului OGG au fost inspirați de acest termen, mai ales că ceea ce plănuiau să facă era, la vremea respectivă, un demers mult prea ambițios având în vedere performanțele hardware ale PC-urilor.

Fișierele .ogg pot fi redate de cea mai mare parte a uneltelor de redare a materialelor multimedia: VLC, Windows Media Player, etc. De asemenea, se pot deschide și în Google Drive.

OGG sau Origin Graph Files

Sunt un tip de fișiere .ogg mai puțin întâlnite de utilizatorul obișnuit. Acest tip de fișiere a fost creat de către OriginLab Corporation și au o utilizare exclusiv profesională. Sunt o unealtă de analiză a datelor utilizată de oamenii de știință și de ingineri. Creează grafice și poate afișa o serie de tipuri de date.

Aceste fișiere pot fi deschise doar cu aplicațiile Origin și Origin Viewer. Origin este disponibil doar pentru Windows, dar Origin Viewer este accesibil și utilizatorilor de Mac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *