Primele computere au fost aparate mecanice capabile să efectueze calcule analogice. În 1822, inginerul englez Charles Babbage încearcă un upgrade îndrăzneț, respectiv dezvoltarea unui computer mecanic mult mai complex decât tot ceea ce fusese inventat până la acea vreme.
Numit Difference Engine, computerul lui Babbage putea să acopere o arie mult mai largă de operații, respectiv operații polinomiale prin metoda diferenței. Inițial, inginerul a construit un model mic, dar funcțional, pentru a-i demonstra capabilitățile, după care, în anul 1923 a început construcția unui model la scară, mai puternic. Din păcate, guvernul britanic a oprit finanțarea pentru acest proiect, care trebuia să se materializeze într-o mașină de calcul complet automată, cu aburi și care ar fi fost capabilă să și printeze rezultatele.
Chiar dacă a pierdut finanțarea, Charles Babbage a continuat să lucreze la Difference Engine încă 10 ani, până în 1933, când și-a pierdut interesul pentru proiect, venindu-i ideea pentru ceva și mai bun. Această nouă idee consta tot într-un computer, de data aceasta unul pentru uz general, controlat de un program, complet automatizat mecanic și digital. L-a numit Analytical Engine.
Analytical Engine a devenit în istoria evoluției computerelor, strămoșul de drept al PC-urilor de astăzi deoarece avea toate elementele pe care le are și un sistem modern:
- Procesor – era un motor de peste 3 metri înălțime, format din sute de axuri și mii de angrenaje;
- Unitate de control – format dintr-o serie de piese și lamele folosite la controlul procesorului;
- Unitate de stocare – o unitate care conținea o serie de axuri și angrenaje cu o capacitate de 1.000 de numere formate din 50 de cifre;
- Mecanism introducere date – datele erau introduse cu ajutorul unor carduri;
- Mecanism de ieșire – datele ieșeau pe plăci create pentru a se potrivi cu presa de imprimat.
Din păcate acest prim computer nu a fost finalizat din cauza gradului ridicat de precizie de care era nevoie pentru potrivirea tuturor angrenajelor și a mecanismelor. Uneltele disponibile la vremea respectivă nu erau asigurau gradul necesar de detaliu pentru a construi piese de o asemenea finețe.
Chiar dacă nu a reușit să finalizeze proiectul primul computer, Charles Baddge este recunoscut ca fiind părintele PC-ului modern, reușind să pună bazele arhitecturii unui astfel de sistem și să identifice cu precizie elementele de care acest sistem are nevoie pentru a oferi funcționalitatea dorită.
Foto: Britanica.com