Cum cureți tastatura după ce ți-ai vărsat cafeaua?

tastatura-laptopInevitabilul s-a întâmplat, ai vărsat cafeaua pe tastatura laptopului, iar lichidele și electronice nu sunt foarte compatibile. De aceea, pentru a mai salva tastatura, va trebui să acționezi rapid. Orice urmă de umezeală poate fi fatală tastaturii, așa că intervenția și sistematică este singurul mod în care ai putea interveni înainte ca lichidul să ajungă la circuitele vitale ale tastaturii. Păstrează-ți calmul, nu te panica și acționează pentru a minimiza daunele, pentru a preveni ca lichidul să ajungă în interiorul sistemului, unde ar putea provoca daune severe.

Pasul #1
Oprește alimentarea cu energie a laptopului imediat ce ai vărsat lichidul. Nu încerca să mai faci alte operațiuni, respectiv sa salvezi fișierele cu care lucrai. Stinge brusc dispozitivul.

Pasul #2
Odată ce laptopul este stins, înclină-l astfel încât cea mai mare parte din lichid să se scurgă către exterior. Nu lăsa lichidul să meargă către display dacă vrei să nu ai mai multe probleme în urma nefericitului accident.

Pasul #3
Șterge tastatura cu o cârpă textilă pentru a absorbi umezeala rămasă.

Pasul #4
Scoate bateria laptopului și deconectează toate cablurile.

Pasul #5
Scoate tastatura. Vei avea nevoie de o șurubelniță pentru a scoate șuruburile care țin carcasa și scoate tastatura și usucă părțile interne și externe astfel încât umezeala să nu pătrundă la circuite.

Pasul #6
Pune câteva picături de soluție pentru curățat circuite pe un prosop și șterge circuitele interne ale tastaturii. Circuitele electronice sunt foarte delicate, așa că, este recomandat să fii foarte atent atunci când cureți deoarece o mișcare greșită poate distruge circuitul și, implicit, funcționalitatea tastaturii.

Pasul #7
Întoarce tastatura laptopului cu tastele în jos și așează-o pe o suprafață caldă. Las-o așa o vreme până se usucă natural. Pentru a fi sigur o poți lăsa chiar o zi întreagă. Nu folosi un uscător de păr pentru a grăbi procesul de uscare deoarece este posibil să provoci daune mai severe.

Pasul #8
Asigură-te că tastatura este uscată complet și curată. Dacă nu mai prezintă urme de umezeală, o poți monta. Acum este momentul adevărului. S-ar putea ca umezeala să fi stricat circuitele așa că vei avea nevoie de o tastatură nouă pentru laptopul tău.

Ponturi
În ciuda eforturilor tale de a oferi un prim ajutor rapid, odată montată, tastatura s-ar putea să nu-și recapete complet funcțiile. În acest caz, ar fi bine să mergi la un service deoarece, în cazul unei cantități mai mari de lichid, este posibil ca și integritatea datelor să fie amenințată.
Există și tastaturi externe rezistente la apă. Nu ar strica să ai un astfel de dispozitiv de rezervă.

2 thoughts on “Cum cureți tastatura după ce ți-ai vărsat cafeaua?

 1. andrei

  Nu beau in jurul laptop-ului pentru ca ma stiu neindemanatic si nu vreau sa fac vreo boacana. Cred ca m-as panica grav daca mi s-ar intampla asta si sigur as uita toate aceste ponturi :)) dar, oricum, foarte bune sfaturile. Sper sa ajute multi zapaciti!

  Reply
  1. Gabriel

   Mie mi s-a intamplat o data sa vars un pahar de cola pe tastatura. Am desfacut fiecare tasta in parte si am curatat-o. Bine inteles ca nu a mai functionat si am pierdut si aproape 2 zile cu operatiunea…bine, pe atunci nu se gaseau asa usori tastaturi noi.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *