Cum alegi unitatea de stocare potrivită pentru laptop?

SAMSUNG DIGITAL CAMERASă ne imaginăm următorul scenariu: după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de utilizare, unitatea de stocare a laptopului tău a cedat. Nu contează motivele, cert este că a cedat și nu se mai poate repara. Bineînțeles, ai reușit să recuperezi o parte din date, dar ai nevoie de o unitate nouă pentru stocarea datelor. Aici intervin două variante: fie cumperi un hard disk similar cu cel pe care l-ai avut, fie te orientezi către o tehnologie mai fiabilă, SSD-urile.

Probabil, laptopul tău este dotat cu un hard disk de 2,5 inch, cu interfață SATA, care este varianta standard în majoritatea laptopurilor de pe piață. Dacă optezi pentru această variantă, cu siguranță vei găsi un raport calitate-preț foarte performant, la o unitate cu o capacitate de stocare mai mare decât cea pe care o aveai inițial. Dar, din punctul de vedere al performanțelor laptopului, schimbarea va fi insesizabilă. În afară de faptul că vei putea stoca mai multe date, iar laptopul va funcționa din nou ca înainte, nu vei simți schimbări de comportament ale dispozitivului tău.

HDD sau SSD
Decizia către una dintre cele două alternative constă, de fapt, în preferințele tale ca utilizator și, bineînțeles, buget. Vrei capacitate de stocare mare la un preț avantajos sau viteză și durabilitate la un preț pe măsura acestor performanțe? HDD-urile de capacități mari sunt disponibile la prețuri rezonabile, în timp ce SSD-urile de capacitate mare presupun un buget considerabil. Dacă nu ești familiar cu prețurile, un HDD de 1 TB este puțin peste 350 lei, în timp ce un SSD de 120 GB este disponibil pe Laptop-Direct.ro la 344 lei.

Dacă nu te interesează în mod particular capacitatea de stocare internă, poți merge pe varianta unui SSD, iar diferența în comportamentul laptopului tău va fi una majoră. Sistemul de operare va porni în doar câteva secunde, iar aplicațiile se vor comporta mult mai bine. La ora actuală, un SSD este upgrade-ul care face într-adevăr diferența în funcționarea unui sistem. Mai mult, această alternativă de unitate de stocare nu are componente detașabile sau care se mișcă în timpul funcționării așa că presupun un consum mai redus de energie și emană mult mai puțină căldură în interiorul carcasei.

Viteza de rotație
Majoritatea HDD pentru laptop rulează cu o viteză de 5.400 RPM, în timp ce un HDD pentru desktop ajunge la 7.200 RPM. Viteza de rotație mai redusă duce la economia de energie, dar această eficiență energetică vine în detrimentul promptitudinii reacției la comenzi. În cazul în care nu rulezi aplicații complexe atunci viteza de rotație a unui HDD nu va dăuna experienței de utilizare. Totuși dacă vrei ca laptopul tău să ruleze task-urile eficient, poate SSD-ul ar fi varianta optimă. La acest tip de unitate de stocare nu putem măsura viteza de rotație deoarece este o unitate solidă, fără părți care să se învârtă, dar dispozitivul este mai rapid și decât un HDD cu 10.000 RPM.

Varianta optimă pentru performanțe maxime
Cea mai bună variantă, la ora actuală, una care să se încadreze și într-un buget decent este un SSD de 120 GB sau de 240 GB, perfect pentru instalarea și rularea sistemului de operare și a principalelor aplicații și un HDD extern, destinat exclusiv stocării de date. Astfel, vei obține atât performanță cât și o capacitate de stocare extinsă pentru laptopul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *