formatare_hdd_extern

Cum formatezi un HDD extern fără să pierzi datele?

Dacă ai obiceiul sănătos de-ați face periodic un backup al datelor importante de pe unitatea de stocare a laptopului pe un HDD extern, ar trebui să te pregătești și pentru situația neprevăzută în care unitatea externă va avea nevoie de o reformatare.

Bineînțeles, poți face operațiunea de formatare fără să-ți pierzi datele. Pași sunt simpli: reformatarea unității de stocare externe după care este recomandată folosirea unei unelte de recuperare a datelor pentru ca toate fișierele de care ai nevoie să fie restaurate la locurile lor. Pentru a te ghida în tot procesul, vom descrie în continuare toți pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Cum reformatezi un HDD extern?

Reformatarea unității de stocare externe este un proces destul de simplu și de direct. Totuși ar trebui să fii atent să faci doar un „Quick Format”. Prin această operațiune va fi ștearsă doar structura organizatorică a fișierelor stocate fără ca fișierele rămânând intacte.

Pentru a face această operațiune, urmează pașii:

  1. Conectează unitatea de stocare externă la laptop.
  2. Deschide „File Explorer”.
  3. Click pe „This PC”.
  4. Găsește HDD-ul extern în lista „Devices and Drives”
  5. Click dreapta pe pictograma corespunzătoare HDD-ului extern.
  6. Selectează „Format” din lista de opțiuni și asigură-te că este bifată căsuța „Quick Format”. Dacă nu este selectată și pornești procesul de formatare, vei pierde toate datele.
  7. Click pe butonul „Start” și așteaptă până când procesul este finalizat.

Odată ce ai terminat procesul, nu încerca să pui fișiere noi în HDD-ul extern. Fișierele noi se vor salva peste cele vechi ștergându-le sau compromițându-le.

Recuperarea datelor

După reformatarea HDD-ului extern, poți trece la următoarea etapă, respectiv recuperarea datelor. Pentru a realiza acest lucru ai nevoie de unealtă specializată în acest sens. Online există o serie de astfel de unelte care te vor ajuta la recuperarea datelor. Chiar dacă eficiența acestora nu este de 100%, procentul de recuperare a datelor este unul foarte bun, mult mai bun decât dacă nu le-ai folosi.

Câteva dintre variantele pe care le poți încerca sunt:

  • Recuva, una dintre cele mai populare variante deoarece permite recuperarea datelor și de pe alte unități de stocare externe, cum ar fi DVD-uri, CD-uri, carduri de memorie.
  • Stellar este o alternativă foarte bună pentru utilizatorii care nu au competențe tehnice avansate. Interfața este una „prietenoasă”, intuitivă și ușor de folosit.
  • Ontrack Easy Recovery este deja o aplicație mai complexă disponibilă cu o licență de aproximativ 80 USD pe an.
  • EaseUS Data Recovery Wizard poate convinge utilizatorul prin interfața familiară, similară cu cea a „File Explorer” din Windows. În varianta gratuită, permite recuperarea a maximum 500 MB de date.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *