Cum inlocuiesti ecranul laptopului

017wep.opener

Ce este mai dureros decat sunetul ecranului care se face tandari in momentul in care se loveste de podea? Cei de la service te sperie cu previziuni sumbre care includ costuri “astronomice” pentru reparatie? Cu o surubelnita, cu putina pricepere si cu piesele potrivite, poti rezolva singur problema, mai ales daca ai un minim de abilitati tehnice. Iti poti schimba ecranul laptopului singur cu nu minim de costuri. Citeste mai departe si descopera etapele schimbarii unui ecran de laptop.

Pasul 1: Determina daca ai nevoie de un ecran nou
Daca ai scapat laptopul pe jos sau ai scapat ceva pe el si ecranul este crapat este foarte usor sa stabilesti diagnosticul: un display nou. Conecteaza un monitor extern prin intermediul unui port VGA pentru a verifica daca componentele laptop-ului functioneaza corespunzator. In cazul in care totul functioneaza la parametri normali, este timpul pentru a incepe cautarile unui nou display pentru laptop. In cazul in care problemele de afisare nu sunt rezultatele daunelor externe vizibile, problema nu este doar ecranul, ci si alte componente ale laptopului. Daca lumina ecranului dumneavoastra palpaie si se inchide dupa cateva minute de folosire sau nu se aprinde deloc, dar puteti vedea in continuare o imagine pe ecran destul de slab, problema dumneavoastra poate fi invertorul (invertorul este o mica placa care furnizeaza puterea de lumina de fundal). Vestea buna este ca aceasta placa nu este la fel de scumpa ca un ecran LCD. Daca inlocuiti invertorul si problema persista, lumina de fundalĀ  poate fi defecta. Daca pe ecran va apare linii sau o culoare solida, conectati-va la un monitor extern. Daca problema persista si pe monitorul extern, problema poate fi placa de baza a laptop-ului sau circuitele video, nu ecranul. Daca afisajul extern functioneaza corect, cablurile care fac conectiunea dintre LCD si laptop pot fi problema.

1
Pasul 2: Gaseste si inlatura suruburile mastii
Inainte sa cumperi un ecran LCD nou, vei dori sa il examinezi si eventual sa-l scoti cel vechi. Procedand astfel vei putea identifica cauzele posibile pentru problema de afisare si vei putea vedea numarul de serie corespunzator pentru cumpararea unui LCD nou.
Inainte de a incepe, scoate bateria laptopului si scoate incarcatorul din priza. Pentru majoritatea laptop-urilor vei avea nevoie de cateva unelte pentru a putea scoate LCD-ul deteriorat: O surubelnita mica Philips si o surubelnita mica cu cap plat sau un cutit.
In primul rand localizeaza capacele suruburilor. Majoritatea capacelor de cauciuc sunt amplasate pe partea din fata a ramei ecranului (din jurul cadrului), desi pe unele notebook-uri aceste capace pot fi gasite pe partea laterala a ecranului. Foloseste surubelnita cu cap plat sau cutitul pentru a indeparta capacele de cauciuc unde sunt ascunse suruburile. Dupa scoaterea tuturor capacelor , pune-le intr-o punga de plastic pentru a nu le pierde.

2
Pasul 3: Indeparteaza rama
Din partea de jos a ecranului, scoate cu atentie rama de plastic pentru a nu o rupe. Dupa indepartarea ramei de plastic, vei putea observa ecranul LCD in cadrul sau metalic. Pe majoritatea laptop-urilor, placa de invertor este direct sub ecran. Dupa scoaterea tuturor ramelor de plastic din jurul ecranului, inclina usor ecranul LCD inainte pentru a-l putea desprinde usor de carcasa.
Daca laptop-ul tau nu are daune fizice, cum ar fi un ecran spart, verifica cablurile de conectare sau invertorul pentru conexiuni slabe sau cabluri rupte.
Sfat: Daca una dintre ramele de plastic nu se desprinde usor, verifica rama pentru a vedea daca nu ai sarit peste un surub.

3
Pasul 4: Gaseste piesele de schimb potrivite
Acum ca ai ecranul expus, cauta pe eticheta de pe spatele ecranului seria producatorului. Aceasta serie este formata din una sau mai multe litere urmata de o serie de numere. Producatorii folosesc diferite variante de ecran pentru acelasi model de laptop, asa ca aceasta serie va asigura ca veti obtine ecranul adecvat pentru laptopul; tau.

4
Pasul 5: Inlocuirea ecranului spart
Inainte de a scoate LCD-ul spart, va trebui sa deconectezi toate cablurile care il conecteaza la sistem. Cablul video este de obicei un cablu panglica lung lipit la partea din spate a ecranului. Scoate banda apoi deconecteaza cu grija conectorul din spate a ecranului LCD. De asemenea asigura-te ca deconectezi cablul de alimentare intre ecranul LCD si invertor. Daca doresti sa scoti invertorul pentru a-l inlocui sau pentru a avea acces la conectorul de alimentare, pur si simplu scoate suruburile invertorului, apoi deconecteaza conectorii de putere din fiecare parte a invertorului. Dupa ce ai deconectat cablurile, scoate suruburile care tin ecranul LCD de cadrul metalic. Instalarea noului LCD este pur si simplu o chestiune de inversare al procesului: fixeaza noul LCD in cadrul metalic, apoi conectati cablul video si invertorul.

Pasul 6: Verifica
Inainte de ai pune mastile de plastic, testeaza noul ecran LCD. Conecteaza cablul de alimentareĀ  si porneste laptop-ul. Daca ecranul nu functioneaza corect, opriti laptop-ul si apoi verificati invertorul si conexiunile video. Dupa ce te-ai asigurat ca totul merge perfect, reasamblati totul la loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *