cardsd

Cum poți debloca și recupera datele de pe un card de memorie?

Cardurile de memorie sau cardurile SD sunt unele dintre cele mai utilizate soluții pentru stocarea datelor. În special fotografii și videografii depind de acest suport deoarece camerele lor au nevoie de carduri SD pentru a stoca imaginile și filmările. Totuși, pe cât sunt de utilizate, pe atât pot să dea bătăi de cap mai ales dacă ai cardul SD blocat.

Este frecventă situația în care cardul este blocat, iar tot conținutul stocat poate fi aproape pierdut. În cazul în care te confrunți cu o astfel de problemă, nu dispera, datele pot fi recuperate.

Deblocarea cardului SD

Există mai multe variante pentru deblocarea cardului SD. Cea mai accesibilă abordare este cea manuală, prin acționarea butonului aflat pe una dintre muchiile cardului. De la acel buton majoritatea cardurilor SD permit blocarea sau deblocarea stocării de fișiere. Așadar, dacă butonul este pe poziția „blocat” fișierele salvate nu pot fi accesate, editate sau șterse.

O altă metodă de deblocare este cu ajutorul unui PC cu Windows, dotat cu un cititor de carduri de memorie. Pașii sunt după cum urmează:

  • Conectează cardul blocat la un PC cu Wndows;
  • Apasă combinația de taste Win+R pentru a rula command prompt ca administrator;
  • Tastează următoarele comenzi și apasă enter după fiecare: diskpart, list disk, select disk;
  • Vei vedea “attributes disk clearonly” – apasă enter;
  • Dacă apare „disk attributes cleared successfully” înseamnă că ai reușit să deblochezi cardul SD.

Există și aplicații externe care te pot ajuta să deblochezi cardul SD, dar cele două variante de mai sus sun cele care sunt la îndemâna oricărui utilizator.

Recuperarea fișierelor de pe cardul SD

Odată ce ai reușit să deblochezi cardul SD, vei avea nevoie de o aplicație specială pentru extrage fișierele. Există o serie de variante de aplicații gratuite care te ajută să faci acest lucru. Din păcate, acestea sunt destul de restrictive și ineficiente. Bineînțeles, există și variante plătite care au și o eficiență pe măsura sumei percepute. Câteva dintre cele mai populare și mai eficiente unelte de recuperare a datelor sunt: EaseUS Data Recovery Wizard Pro, Crash Plan, Wise Data Recovery, și Mini Tool Data Recovery.

Dacă fișierele stocate pe card nu sunt foarte importante și te poți lipsi de ele, poți oricând să-l formatezi. Astfel, vei pierde datele, dar vei face cardul disponibil pentru utilizări ulterioare. Prim formatare se vor șterge toate fișierele și se vor repara erorile dispozitivului de stocare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *