laptop-google

Cum poți să-ți transformi laptopul într-un Chromebook veritabil?

Cu siguranță știi de gama de laptopuri care funcționează cu sistemul de operare Chrome OS. Din păcate gama este destul de restrânsă, iar prețurile sunt destul de piperate pentru un utilizator mediu, dar Chrome OS merită o șansă. Așadar, dacă vrei să testezi sistemul celor de la Google, o poți face chiar pe dispozitivul tău. Ai nevoie doar de aplicația CloudReady, iar Chrome OS va fi disponibil imediat pe laptopul tău.

Se poate să nu ai acces chiar la Chrome OS, dar o experiență similară poți obține și de pe open source-ul Chrominium OS care poate fi instalat foarte ușor prin CloudReady, astfel încât să-i poți da laptopului tău o „față” de Chromebook veritabil.

CloudReady te va ghida prin toate fazele procesului de instalare și se va ocupa de cea mai mare parte a aspectelor tehnice din spatele scenei. Totuși sunt câteva aspecte la care ar trebui să fii atent:

  • Nu va funcționa pe toate laptopurile. Chiar dacă, teoretic, Cloud Ready ar trebui să funcționeze pe toate laptopurile Windows sau Mac produse după 2007, acest lucru nu este garantat. Chrominium OS a fost conceput să ruleze pe componente hardware „ușoare”, așa că și un laptop mai vechi poate reveni la viață după instalarea sistemului. O listă a cerinșelor de sistem vei regăsi AICI.
  • Sistemul de operare actual va fi șters. Chrominium OS nu are un dual-boot care să-i permită să ruleze cu un alt sistem de operare. Așa că, asigură-te că-l instalezi pe un dispozitiv gol sau de pe care nu mai ai nevoie de date. În orice caz, fă un back up al datelor. Nu se știe când își vei da seama că ai șters lucruri folositoare de dragul Chrominium OS.
  • Nu este o replică fidelă a Chrome OS. Deși Chrominium OS este o replică extrem de reușită a Chrome OS, există o serie de diferențe cheie. În primul rând nu vei primi actualizări automate regulate sau suport. De asemenea nu are Flash preinstalat, dar CloudReady îți va da toate instrucțiunile pentru a remedia această deficiență.

Cam acestea ar fi punctele care ar fi puțin incomode, dar dacă nu te deranjează foarte tare, poți trece mai departe la instalarea propriu-zisă. Ca orice utilizator conștiincios te vei interesa de ce ai nevoie, asta după ce ai făcut rost de un laptop pe care vrei să experimentezi OS-ul. Uite cam ce ți-ar trebui:

  • Un stick USB de 8GB sau de 16GB. Ai grijă ca stick-ul să nu fie nici mai mare, nici mia mic decât capacitățile specificate deoarece, conform CloudReady, ar putea apărea probleme.
  • Fișierul CloudReady .bin pe care îl poți descărca gratuit AICI
  • Chromebook Recovery Utility: o unealtă care te va ajuta să creezi stick-ul de instalare și pe care o poți găsi AICI.

Instalează CloudReady după instrucțiunile video de mai jos, dacă ai răbdare 2 minute și 32 de secunde:

Odată ce ai parcurs pașii din tutorialul video, poți să începi să testezi experiența utilizatorului de Chromebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *