anti-spam

Cum poți verifica dacă un e-mail este autentic?

Trist, dar adevărat! Trăim într-o lume a spam-ului. Primim zilnic pe e-mail o serie de mesaje nesolicitate care ne umplu inbox-ul cu informații irelevante. De la newsletter-uri cu cele mai diverse promoții ale unor afaceri legitime, de altfel, la cele mai dubioase propuneri de afaceri, până la tentative malițioase de preluare a unor date personale, denumite generic phishing sau de infectare a calculatorului, apar din ce în ce mai frecvent și în volum din ce în ce mai mare.

Vestea proastă este că nu prea avem cum să scăpăm de ele. Există soluții profesionale care ne pot elimina complet sau aproape complet spam-ul, dar costurile nu se justifică pentru utilizatorul personal. Ceea ce poate face utilizatorul personal este să fie mult mai atent la e-mail-urile pe care le primește, iar în cazul în care nu cunoaște expeditorul să înceapă să le trateze cu suspiciune. Mai mult, dacă e-mail-ul suspect are și un atașament, marchează-l ca spam și uită de el. Dacă ești foarte agasat de mesajul respectiv pentru că îl primești deja de o vreme, îl poți raporta ca spam.

Bine, nu toate mesajele care conțin atașamente și a căror expeditor îți este necunoscut sunt spam-uri. Pot apărea și mesaje legitime care te-ar putea interesa, chiar dacă expeditorul nu este neapărat o adresă pe care o cunoști sau de la care te-ai aștepta la un mesaj.

Dacă folosești Gmail, serviciul de e-mail de la Google, cu siguranță ai primit mesaje cu tot felul de informații de la no-reply@google.com. Dacă te uiți la domeniu, deja ai încredere că mesajul este legitim. Totuși, nu este chiar așa. Cineva s-ar putea să fi creat un artificiu prin care poate să arate că mesajul a fost trimis de pe @google.com. Dacă adresa în sine nu este convingătoare, mai poți căuta indicii. De exemplu, caută detaliile mesajului. În Gmail le vei găsi sub adresa expeditorului. Acolo verifică dacă domeniul din secțiunea „mailed-by” coincide cu cel afișat în adresă, iar la „signed-by” este trecut același domeniu, iar criptarea mesajului este un protocol TLS, atunci mesajul este cu siguranță autentic.

Dacă totuși conținutul pare interesant și nu te poți abține să nu vizitezi site-ul prezentat, nu da click pe link-ul din e-mail. Deschide frumos un nou tab în browser, scrie adresa și vizitează site-ul să vezi dacă nu este cumva o diversiune.

De cele mai multe ori spam-urile sunt oferte comerciale nesolicitate, dar sunt și mesaje periculoase destinate celor mai creduli și neinițiați în partea „malefică” a internetului. Atenție, chiar dacă un mesaj este și din punct de vedere al design-ului grafic similar cu al băncii tale, nu înseamnă că instituția ți-a trimis o comunicare. Poate fi doar o tentativă de furt a datelor personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *