Gamerii cu state vechi știu cu siguranță că, până nu de mult, era absolut exclus să poată folosi un laptop pentru ultimele jocuri care cereau resurse importante. Desktop-urile dominau acest segment, iar unii încă le preferă. Gamerul nu are nevoie de mobilitate, totuși laptopul l-a convins nu neapărat prin performanțe, ci prin economia de spațiu pe care o face odată ce înlocuiește desktop-ul cu un dispozitiv de dimensiuni semnificativ mai mici. Astfel, laptopul și-a făcut loc pe birourile gamerilor și continuă să le servească foarte bine scopurile.
Placa Grafică
Dacă nu ai făcut încă tranziția de la desktop la laptop și te gândești să o faci, știi cu siguranță că unitatea de procesare grafică (GPU) este esențială pentru a obține performanță atunci când vine vorba de gaming. La acest capitol laptopurile erau mult în urmă, dar au redus din handicap, reușind ca în prezent să ajungă din urmă performața desktop-urilor. Dacă în 2010, o placă grafică de la Nvidia ajungea doar la 40% din performanțele echivalentului pentru desktop, doi ani mai târziu, în 2012, odată cu noile modele, GPU-ul pentru laptop ajunge la 60% din performanțele celui pentru desktop, pentru ca în prezent performanțele să fie similare, cu avantaj ușor al variantei pentru desktop.
Așadar, vrei să-ți cumperi un laptop de gaming veritabil. Bună decizie, dar acum vine partea mai complicată, alegerea unei configurații. În cazul în care bugetul nu este o problemă, poți merge pe un model care are două plăci video Nvidia 980Ms. La o asemenea putere grafică nu vei avea probleme cu rezoluția 4K. Totuși pentru un sistem care să ofere un raport bun performațe-preț, te poți orienta către una dintre cele mai populare plăci grafice ale momentului, Nvidia GeForce 970M. Placa video este disponibilă în două versiuni, cu 3GB și cu 6GB. Specialiștii spun că versiunea superioară, cea de 6GB nu oferă o îmbunătățire evidentă a performanței față de cea de 3 GB, așa că, pentru binele bugetului, ar fi recomandat să mergi pe prima variantă.
Bineînțeles, nu ești obligat să alegi „rețeta” Nvidia. AMD vine, la rândul său, cu variante competitive. Concurentul direct al lui 970M este R9 M395X.
Procesorul
După GPU, procesorul (CPU) este o componentă esențială a sistemului. Este recomandată generația a șasea a procesoarelor Skylake de la Intel, care oferă o autonomie mai mare și o performanță generală îmbunătățită față de generațiile anterioare. Totuși nu vor face nimic spectaculos în ceea ce privește experiența de gaming. Până la urmă nici nu este scopul procesorului. Atenție la denumirile procesoarelor. Alegeți-le pe cele cu HQ (High performance graphics Quad Core) vor asigura laptopului un nivel ridicat de performanță. Astfel, cele mai bune alegeri de procesor sunt Intel Skylake i5HQ și Intel Skylake i7HQ. Variantele i7 sunt ceva mai scumpe, iar diferența de performanță este sesizabilă doar de un „ochi” antrenat.
RAM
Dacă ai ales unul dintre procesoarele Skylake, vei utiliza DDR4 RAM. Aici, singura decizie pe care va trebui să o iei este capacitatea memoriei RAM 8GB sau 16GB. Poți merge liniștit pe varianta de 8GB pentru o experiență de gaming excelentă. Cele mai noi jocuri nu cer mai multe resurse la acest capitol.
Unitate de stocare
Aici nu doar capacitatea unității contează, ci și tipul ei. Cele mai populare unități sunt SSD-urile care devin din ce în ce mai accesibile, dar la capacități de stocare destul de reduse. Așadar, dacă mergi pe varianta unui SSD, ar fi bine să iei în calcul și achiziția un HDD extern pentru a-ți stoca datele. Există și variante mai performanțe, cum ar fi M.2, dar sunt încă destul de scumpe. Varianta optimă ar fi un SSD de 256 GB și un HDD (extern sau intern) de 1TB.
Display
Dimensiunea monitorului este la latitudinea utilizatorului. În general gamerii preferă o diagonală de 17,3 inch pentru laptopuri. Prețul sistemului crește direct proporțional cu diagonala, așa că nu te întinde mai mult decât îți este pătura sau bugetul. O altă problemă atunci când vine vorba de display-uri este dacă merită să te orientezi către o rezoluție peste 1080p. Pentru o experiență de gaming 4K resursele plăcii grafice nu sunt încă foarte accesibile. Variante mai realiste ar fi 1920×1080 și 2560×1440.
Laptopurile de gaming au componente foarte puternice într-un „pachet” mic, așa că, o utilizare îndelungată și la capacitate va duce la încălzire. Dotează-te și cu un cooling pad pentru a te bucura cât mai mult de investiție în cele mai bune condiții.