În principiu, sistemul de operare Windows 10, instalat pe un PC de gamă medie are nevoie de destul de mult timp pentru a porni. Cu un hard disk tradițional, timpii de bootare trec bine de un minut. Mai mult, după ce apare desktopul, mai durează până se încarcă toate programele care rulează în background.
Există o soluție care nu implică schimbarea hard disk-ului cu un SSD. Odată cu Windows 8 care avea, la rândul lui problema vitezei reduse la pornire, a fost introdusă funcția FastStartup care, dacă este activă poate reduce semnificativ timpii de boot. Bineînțeles, cu un SSD cu Fast Startup boot-ul se face mult mai repede, chiar în 3 secunde.
Chiar dacă această opțiune este setată predefinit în modul activ, pe unele sisteme Windows 10 pornește trecând prin tot procesul clasic de boot. Fast Startup reușește să facă mai rapid tot procesul printr-o serie de operațiuni pe care le face la oprirea sistemului, astfel încât la pornire, sistemul să le poată prelua, fără a reface din nou toate operațiunile de la punctul inițial.
Pentru a verifica dacă este activată funcția Fast Startup, trebuie să intri în Windows Settings →System → Power & Sleep → Additional Power Settings → Choose what the power buttons do/Choose what closing the lid does → verifică să fie bifat Turn on Fast Startup.
Această opțiune, oricât de eficientă ar fi, trebuie să fie susținută și de partea de hardware. În cazul unui hard disk tradițional poate îmbunătăți vizibil viteza de pornire în cazul în care sunt îndeplinite unele condiții. Utilizatorul ar trebui să elimine programele pe care sistemul le încarcă la startup pentru a ușura bagajul de procese pe care le face sistemul la pornire.
Totuși, oricât de bine optimizate ar fi programele din background, pentru a atinge performanța de un boot de doar 3 secunde, este nevoie de ceva mai mult, respectiv de un ajutor pe partea de hardware. Aici intervine SSD-ul care va aduce beneficii vizibile. Acesta este și o investiție benefică de upgrade și de prelungirea duratei de utilizare a PC-ului.