office-616005_640

De ce îți merge laptopul încet? Top 5 mituri demontate

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă mai devreme sau mai târziu toți utilizatorii de laptop, este încetinirea tuturor proceselor, de la cele mai simple, până la rularea aplicațiilor complexe, după doar unul sau doi ani de utilizare. Pe cât de frecventă este această de problemă, pe atât de variate sunt și soluțiile și explicațiile. În mare parte acestea nu sunt susținute de principiile tehnice și științifice care stau la baza bunei funcționări a PC-ului. Am identificat cele mai frecvente cinci astfel de mituri pe care, cu siguranță le-ai încercat, mai ales dacă ești un utilizator cu vechime.

Mitul 1. Laptopurile devin mai lente deoarece componentele hardware se uzează
În principiu, partea hardware a unui laptop care mediu și peste sunt făcute să dureze și funcționează în aceiași parametri indiferent dacă laptopul este nou sau a fost utilizat o perioadă. Deși pare o supoziție logică plauzibilă, mai ales că exact același lucru se întâmplă cu toate uneltele pe care le utilizăm. După o vreme nu mai funcționează corespunzător. La PC-uri, în schimb, nu partea hardware este de vină, ci sistemul de operare și software-ul care se degradează în timp, în urma utilizării regulate. Cu o întreținere corespunzătoare a părții de software, nu vei avea probleme cu viteza laptopului.

Mitul 2. Singura soluție este reinstalarea sistemului de operare.
Deși reinstalarea sistemului de operare este o soluție pentru a face PC-ul să funcționeze mai bine nu este singura și nici cea mai eficientă sau eficace. Soluția aceasta are rezultate, dar este consumatoare de timp nu doar până reinstalezi sistemul de operare, ci și înainte până faci backup-uri, iar apoi până reinstalezi toate aplicațiile. E o adevărată bătaie de cap, iar fără o mentenanță corespunzătoare, efectele nu vor fi de durată.

Mitul 3. Windows 8 nu afectează viteza la fel cum o face Windows 7 sau Vista.
Windows 8 vine cu niște îmbunătățiri față de versiunile anterioare, dar în ceea ce privește problema de față are exact același comportament. Deși este un sistem foarte bun, nu este invincibil iar, timpul își va spune cuvântul. Eroziunea performanțelor este inevitabilă. Windows 8, la fel ca și versiunile anterioare este expus unei fragmentări graduale, care pe lângă alte procese de degradare a fiabilității duc la încetinirea PC-ului.

Mitul 4. PC-urile noi sunt cele mai rapide.
Greșit. Unui laptop nou i se poate crește viteza încă din prima zi de utilizare cu până la 25%, prin reconfigurarea și optimizarea setărilor de sistem și prin înlăturarea programelor inutile care se încarcă la start. PC-urile noi vin cu setările standard ale producătorului, dar, de cele mai multe ori, acestea nu sunt optimizate pentru nevoile tale specifice de utilizare, așa că, dacă te pricepi puțin, poți să butonezi pentru a-ți personaliza dispozitivul.

Mitul 5. Spyware-ul este responsabil pentru viteza redusă a laptopului
Spyware-ul modern afectează sistemul în aceleași moduri ca aplicațiile software curente. Aceste programe nedorite vor rula pe sistemul tău atât timp cât le va fi permis, dar nu vor afecta viteza de de reacție a sistemului. Aceste programe nu vor face altceva decât să extragă informații.

Cel mai important lucru pentru a te bucura de cea mai bună experiență de utilizare pe care laptopul tău o poate oferi este să efectuezi lucrările de mentenanță care se impun. Pe piață există o serie de programe care fac acest lucru, așa că, fă puțină muncă de documentare și instalează-le pe cele despre care crezi că ar face o treabă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *