probleme-laptop

Cele mai frecvente 6 probleme ale laptopului și cum le poți rezolva fără să apelezi la un service specializat

Laptopurile sunt expuse unei deteriorări mai rapide decât desktop-urile tocmai datorită acestei funcționalități. De aceea și producătorii se străduiesc să asigure sistemele astfel încât acestea să reziste în cazul unor accidente. Cu toate acestea, chiar și un laptop nou poate începe în orice moment să dea semne de „oboseală”. De obicei, aceste probleme pot fi remediate în scurt timp, fără să fie nevoie de intervenția unui specialist. Ca posesor și utilizator de laptop este recomandat să știi cum se rezolvă unele probleme simple. Vei economisi resurse importante de timp și bani.

Supraîncălzirea.
Simptome: laptopul se blochează și întreg sistemul pică.
Soluție: curăță gurile de aerisire și pune un material cu funcție de filtru pe acestea astfel încât să împiedici accesul prafului.

Supraîncălzirea dăunează funcționării la potențial maxim a componentelor hardware ale laptopului. În timp, o temperatură prea mare poate duce și la deteriorarea fizică a acestora. De aceea, în momentul în care laptopul începe să nu mai funcționeze corespunzător, verificarea temperaturii este primul pas. Datorită dimensiunilor compacte, laptopurile sunt predispuse la supraîncălzire.

Hard disk lent
Simptome: transfer de fișiere foarte lent și timp de încărcare a programelor extins
Soluție: defragmentarea disk-ului

Distribuția dezorganizată a informației pe hard disk va determina o funcționare mai lentă a acestuia. Disk-ul va trebui să depună un efort mai mare pentru a pune cap la cap bucățile de informație pentru a răspunde comenzii date de utilizator. Pentru a rezolva problema poți rula aplicația de defragmentare pre instalată în sistemele de operare Windows sau poți utiliza o aplicație externă.

Bateria se descarcă repede
Simptome: laptopul nu rezistă mai mult de câteva minute dacă nu este conectat la priza.
Soluție: înlocuirea bateriei

Dacă bateria laptopului nu mai oferă performanțe, singura metodă de remediere a situației este înlocuirea. După un timp, majoritatea bateriilor lithium-ion își pierd capacitatea de a stoca energia electrică, descărcându-se foarte repede. De aceea, este recomandat să ai la îndemână o baterie de rezervă, mai ales dacă ești un utilizator foarte mobil.

Este nevoie de un upgrade al memoriei
Simptome: multitasking defectuos, blocaje în momentul rulării mai multor aplicații, timp de bootare foarte lung
Soluție: adaugă memorie RAM

Un upgrade de memorie nu strică niciodată. Înainte însă de cumpăra componentele de care ai nevoie, interesează-te să fie compatibile. De asemenea, verifică numărul de slot-uri disponibile de pe placa de bază.

Hard disk-ul cedează
Simptome: se aud zgomote în momentul în care se încearcă accesarea unor date de pe hard disk
Soluție: back-up online și schimbă hard disk-ului

În momentul în care hard disk-ul cedeează riști să-ți pierzi toate datele. Pentru a preveni aceste evenimente neplăcute, folosește un serviciu online pentru a-ți salva fișierele importante. Google Drive, Dropbox și altele oferă un spațiu generos gratuit pentru stocarea fișierelor în cloud. Dacă te gândești la o unitate de stocare locală nouă, recomandarea este să te gândești la un SSD. Vei avea parte de performanțe superioare, dar și de o fiabilitate mai bună.

Defectarea tastaturii
Simptome: taste lipsă sau taste nefuncționale
Soluție: înlocuiește tastatura

Tastatura de laptop este expusă unor accidente care îi pot anula definitiv funcțiile. În plus, în cazul unei utilizări intensive tastele se pot degrada fizic. Majoritatea producătorilor de laptopuri au ghiduri complete care te pot ajuta să înlocuiești singur tastatura. Comandă una nouă și vei fi ghidat pas cu pas. Totuși, dacă nu ești o persoană cu înclinații tehnice, ar fi mai bine să te orientezi către un service specializat.

Va urma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *