e-mail

Gmail sau Outlook.com – care este cea mai bună alternativă de webmail?

Gmail și Outlook.com sunt două ditnre cele mai populare și utilizate servicii de webmail. Fiecare dintre cele două servicii cine cu o serie de avantaje, dar și o serie de aspecte care pot să nu convină unor utilizatori. De aceea, o mare parte dintre utilizatori folosesc ambele servicii, unul ca serviciu primar, iar celălalt ca serviciu secundar.

În condițiile utilizării la scară largă a celor două opțiuni, o comparație ar fi utilă pentru care încă oscilează către care dintre variante să se orienteze.

1. Ușurința de utilizare

Deși Gmail poate să aibă probleme în încărcarea paginii dacă se folosește pe un alt browser în afara Chrome, odată ce utilizatorul este logat, totul funcționează foarte bine. Serviciul de e-mail de la Google prezintă o serie de opțiuni care permit organizarea eficientă a e-mail-urilor, precum și posibilitatea de acțiune directă asupra mesajelor din inbox. În același timp, opțiunea de căutare disponibilă este una cu un grad ridicat de precizie, așa că, e-mail-urile mai vechi care conțin informații care te interesează pot fi identificate destul de ușor.

Un alt ajutor pe care utilizatorul de Gmail îl primește este acela de asistență la scrierea mesajelor. Serviciul poate sugera răspunsuri sau termina fraze pe baza comportamentului trecut al utilizatorului sau pe baza conținutului mesajului la care acesta răspunde.

Pe de altă parte, Outlook.com vine cu o interfață cu iz retro, ceea ce poate să placu unei categorii de utilizatori mai nostalgici. Comparativ cu interfața Gmail cea propusă de Outlook.com pare să fi rămas într-o altă eră, dar aerul simplu și aerisit pe care îl propune pare să fie exact ceea ce place și se adaptează preferințelor unei categorii importante de utilizatori. Totuși, atunci când vine vorba de sortarea e-mailuri, selectarea și ștergerea mesajelor nedorite, interfața Outlook.com cere mai multe acțiuni din partea utilizatorului.

Așadar, din perspectiva ușurinței de utilizare, Gmail câștigă, datorită opțiunilor mai adaptate nevoilor utilizatorului modern.

2. Integrări

Ambele servicii au aplicații mobile care se sincronizează foarte repede. Outlook are propriul client de e-mail pentru desktop, iar integrarea cu alți clienți, cum ar fi Thunderbird este dificilă sau, imposibilă, în unele cazuri.

În schimb, Gmail se integrează foarte bine și ușor cu Thunderbird, iar utilizarea serviciului prin intermediul acestui client este chiar mai ușoară decât prin interfața web. De asemenea, se integrează foarte bine și cu alți clienți de e-mail.

În concluzie, din perspectiva integrării, Gmail reușește să se impună.

3. Siguranță și protecția datelor personale

Acesta este un subiect sensibil, dar ambele servicii reușesc performanțe foarte bune. Din perspectiva protecției datelor personale politica Microsoft aplicată pentru Outlook.com este mai transparentă. Utilizatorul are acces la statistici privind informațiile pe care Microsoft le-a distribuit către diverse organisme de justiție naționale și internaționale.

La capitolul transparență și protecția datelor personale, Outlook.com devansează Gmail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *