utilizare-laptop

Greșelile începătorului în ale utilizării calculatorului

Inevitabil, dacă ești un novice în utilizarea calculatorului vei face o serie de greșeli pe care utilizatorul experimentat le evită instinctual. Dacă PC-ul este un instrument nou de lucru pentru tine, va trebui să acorzi o atenție sporită operațiunilor pe care le faci sau nu le faci deoarece acestea ar putea să dăuneze securității sistemului tău și utilizării lui în condiții depline de siguranță. În plus, riști să pierzi documente importante pentru producerea cărora ai dedicat mult timp și energie, iar șansele ulterioare de recuperare integrală sunt minime. După zicala „paza bună trece primejdia rea”, descoperă și previne cele mai frecvente greșeli pe care riști să le faci.

Nu faci back up la fișiere
Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poate face utilizatorul neexperimentat care nu s-a „fript” deja, odată cu pierderea irecuperabilă a unor documente esențiale. Există o serie de variante de backup extrem de accesibile, care stochează datele în cloud astfel încât utilizatorul să aibă acces la acestea de oriunde, oricând și de pa orice dispozitiv, telefon mobil, tabletă, laptop sau desktop. Urcă fișierele importante într-un spațiu de stocare virtual, cum ar fi Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive și multe altele.

Click pe butonul „Next” fără citirea mesajului
Întotdeauna când instalezi o aplicație nouă sau te înregistrezi pentru un anumit serviciu online, ai grijă la informațiile care îți sunt transmise odată cu parcurgerea fiecărei etape de înregistrare/instalare. În caz contrar, te vei trezi cu fel de fel de aplicații instalate, de care nu vei mai știi cum să scapi.

Nu salvezi documentul la care lucrezi
Dacă lucrezi la un document word, de exemplu, fă-ți un obicei din a-l salva din când în când, înainte să ajungi la variante finală. Se poate întâmpla să apeși o tastă greșită, să ștergi tot ce ai lucrat și să închizi documentul, ceea ce ar determina pierderea datelor. Este frustrant să o iei de la început din cauza unei greșeli nevinovate, așa că ia-ți măsuri de precauție și mai apasă din când în când butonul „Save”.

Nu oprești calculatorul cum ar trebui
Acum, majoritatea utilizatorilor ajung în fața unui calculator abia după ce sunt familiarizați cu telefonul mobil și cu tableta, așa că nu respectă procedura de stingere. Înainte să apeși butonul „shut down”, salvează ce trebuie salvat, oprește toate programele, după care apasă butonul de oprire din meniul „Start” (pentru utilizatorii Windows).

Deschizi atașamente de la email-uri ciudate
Dacă utilizezi email-ul ești asaltat, mai devreme sau mai târziu de o serie de mesaje nesolicitate sau spam-uri care mai de care mai elaborate astfel încât să te convingă să deschizi un atașament sau să urmărești un link. Dacă nu cunoști expeditorul mesajului și primești mesaje care îți solicită divulgarea unor date personale, evită-le. Unele mesaje pot conține viruși, așa că nu deschide atașamentele în care nu știi despre ce este vorba.

Am trecut în revistă doar câteva dintre cele mai frecvente greșeli ale utilizatorului debutant. Revenim, într-un „episod viitor” cu o altă serie de „bune practici” în utilizarea calculatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *