La ce sa te uiti cand cumperi un laptop

In prezent, este foarte dificil sa cumparam laptopul potrivit, deoarece exista foarte multe modele si multi producatori. Exista laptopuri foarte usoare, high-end pentru gameri sau ieftine pentru cateva notite. Trebuie sa stii exact ceea ce iti doresti. Voi vorbi despre cateva lucruri care va pot ajuta sa va gasiti laptopul potrivit.

 

1. Ganditi-va pentru ce veti folosi laptopul

Cum vreti sa folositi laptopul si tipul de programe pe care doriti sa le rulati determina cerintele dumneavoastra. In primul rand, ganditi-va de ce vreti sa cumparati un laptop. Il cumparati pentru a face prezentari PowerPoint, pentru a lua notite sau pentru a face sarcini simple de birou? Sau vreti sa va uitati la filme HD, sa va jucati si sa faceti video-chat cu prietenii?

Cat de mult sunteti dispusi sa platiti? Exemplul de mai sus, pentru birou, este destul de ieftin, sub 2000 de lei.

Un alt factor ar fi daca vreti Mac sau PC? Desi laptopurile Apple sunt mai scumpe decat cele PC, Apple are un numar mic de modele din care poti sa alegi. MacBook Air, modelul cel mai usor si subtire, la care pretul incepe de la 5000 de lei si MacBook Pro, modelul mai puternic, mai bine echipat si evident mai scump. Pretul acestui model incepe de la 5800 de lei si poate ajunge pana la 14 000 lei, daca doriti sa aibe cele mai noi si mai performante componente.

 

2. Viata bateriei

Laptopul inseamna mobilitate, atunci viata bateriei este cruciala atunci cand alegem un laptop. Daca doriti sa cumparati un laptop pe care il veti folosi numai acasa, pe birou si nu va avea parte de excursii atunci viata bateriei nu mai reprezinta asa o problema. In caz contrar, fiti foarte atenti cat va dura bateria laptopului.

Cum laptopurile devin tot mai subtiri si mai compacte, tot mai multe sisteme vor avea baterii integrate care nu pot fi inlocuite.

 

3. Dimensiuni si greutate

Cele mai mici si usoare laptopuri sunt cunoscute drept ultrabookuri. Acestea cantaresc in jur de 1,3 kg si au ecrane cu diagonala in jur de 13” sau 33 cm. Acestea sunt foarte portabile, folosesc foarte putina energie si au un pret mai mic, insa nu sunt foarte performante.

Laptopurile cu diagonala de 15” sau 38 cm au in jur de 2,3 kg. Sunt putin mai grele dar pot fi transportate de acasa pana la birou fara nici o grija.

Exista si laptopuri care ajung chiar si la 4 kg. Acestea insa, sunt cele care raman in permanenta acasa, pe birou. Sunt cele care inlocuiesc desktopul.

 

4. Rezolutia si dimensiunea ecranului

Cele mai comune dimensiuni pentru ecrane din industria laptopurilor sunt: 13”(33 cm), 15”(38 cm) si 17”(43 cm). Cele mai mici au ca prioritate portabilitatea, evident, si renunta la DVD-ROM/CD-ROM pentru a fi mai subtiri si mai usoare. Cele medii pot fi si ele usoare si portabile, sau pot fi mai grele si folosite pe post de desktop. Acestea ofera mai multa performanta si sacrifica din dimensiuni pentru a avea mai multe porturi, poate un DVD-ROM/CD-ROM sau diferite accesorii. Cele mari ofera mereu rezolutii mari si performante foarte mari, dar ajung chiar si la 4,5 kg, poate chiar mai mult.

Rezolutia reprezinta numarul total de pixeli continut intr-un afisaj, mai multi pixeli permit mai mult continut sa fie afisat pe ecran. Rezolutiile sar de la 1366 x 768 (putin mai mare decat 720p) pana la 1920 x 1080, adica 1080p. In general laptopurile de 15” si mai ales cele de 17” sunt bune pentru a vedea un film, mai ales daca esti pe drum. Celelalte sunt putin cam mici, fiecare cu gusturile lui.

Daca e sa comparati 2 laptopuri, alegeti-l pe cel cu o rezolutie mai mare sau unul cu HD.

 

5. Procesor si procesorul grafic (CPU si placa video, GPU)

Multi-taskingul si rularea eficienta si rapida a programelor este determinata de procesor. Procesoarele devin tot mai rapide si mai eficiente in fiecare an. Procesoarele quad-core (care au 4 nuclee) au o foarte mare putere de calcul, insa si un procesor dual-core (care are 2 nuclee) poate rula un film 1080p sau programe intense precum Photoshop.

Treaba procesorului grafic este de a-ti permite sa vezi un film HD sau sa rulezi un joc intens din punct de vedere grafic. Multe laptopuri folosesc placi video integrate in loc de una dedicata. Acestea sunt mai slabe din punct de vedere al performantei, dar poti vedea un film la 1080p fara probleme.

 

6. HDD/SSD si RAM

Timp de multi ani, datele erau stocate pe hard disk-uri. Acum, insa, au aparut aceste solid state drives (SSD) care sunt mai rapide, mai eficiente si mai putin probabil sa se defecteze deoarece nu au nici o parte mobila. Singurul lucru este ca sunt scumpe si nu ofera atat de mult spatiu de stocare ca si un hard disk. Au inceput sa isi faca aparitia si la laptopuri. Deci, la baza ramane tot hard disk-ul, insa, pentru cativa bani va puteti bucura de viteza unui SSD.

Memoria (RAM) este folosita de orice program sau sistem de operare, instalat pe laptopul dumneavoastra, pentru a functiona. Deci, e bine sa aveti cat mai multa memorie. Pentru a rula Windows 7 fara nici o problema aveti nevoie cam de 4gb de memorie. Incercati sa cumparati un laptop la care puteti sa ii faceti upgrade la memorii sau hdd/ssd.

 

7. Aveti nevoie de o unitate optica?

Unitatile optice incep sa devina cam nefolositoare din cauza a multor altor modalitati de stocare a datelor cu ajutorul internetului. Muzica si filmele se iau de pe diferite pagini web. Iar transferul de date se poate face mai usor cu un stick USB sau cu diferite programe (ex: Dropbox). Daca aveti nevoie la serviciu de un CD/DVD-ROM pe care il veti folosi in mod regulat, multe laptopuri cu ecrane de 15” sau 17” vin echipate cu CD/DVD combo drive.

 

8. Porturi si extensibilitate

Oricine care a lucrat cu un calculator stie ce este acela un port USB. Ei bine, timpul a trecut si a aparut portul USB 3.0 care se raspandeste rapid in industria IT. USB 3.0 poate fi de 10 ori mai rapid decat USB 2.0, ajungand la viteze de 400 megabytes pe secunda. Chiar daca nu aveti hardware care sa foloseasca USB 3.0 este bine sa il aveti pentru viitor.

Mai sunt si alte porturi care trebuie luate in considerare. Aveti nevoie de HDMI pentru a vedea un video la TV? Aveti nevoie de un SD card slot ca sa transferati pozele de pe camera foto? Veti avea vreodata nevoie de un port Ethernet pentru internet sau va fi de ajuns conexiunea WiFi a laptopului?

Daca planuiti sa pastrati laptopul pentru mai multi ani, cautati pe internet sa vedeti cum puteti sa ii faceti cate un upgrade pe parcurs. Cautati daca puteti sa ii schimbati hard disk-ul, prcesorul, bateria, memoria. Unele sunt mai usor de modificat decat altele.

 

9. Securitate

Pe calculatoare avem multe informatii personale pe care am vrea sa le stim in siguranta. Cateva laptopuri, in special cele business, au diferite sisteme de protectie. De exemplu o scanare de amprenta pentru a te loga pe un cont.

Durabilitatea este inca un factor cand vine vorba de securitate. Pentru a nu se pierde date in momentul ciocnirii laptopului de podea, unele laptopuri sunt concepute sa fie mai rezistente. De exemplu, Panasonic vinde laptopuri ToughBook (carte dura) care supravietuiesc unei intalniri cu necrutatorul beton.

 

10. Garantie si data lansarii

E greu sa cumperi ceva care isi va pierde valoarea dupa cateva luni (asta nu inseamna ca nu va mai fi performant). Pentru a maximiza valoarea laptopului, incercati sa il cumparati la scurt timp dupa ce este lansat. Sisteme noi sunt lansate de obicei cand apare un nou tip de procesor, dar acest lucru nu este batut in cuie. Daca vedeti un laptop care este foarte apreciat, dar a aparut acum 9 luni, inseamna ca va urma un model nou in scurt timp. Insa, daca sunteti limitat de un buget si ati ochit o afacere buna, profitati.

Alegerea garantiei este chiar simpla. Daca sunteti putin mai neindemanatic si predispus la accidente (sau paranoic), optand pentru o garantie de lunga durata va va face sa dormiti bine la noapte. Insa, acest lucru costa.

Nu are nimic daca optati pentru o garantie ieftina si de scurta durata, doar sa nu scapati noul laptop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *