O decizie importantă pentru părinții de astăzi este deciderea momentului în care copilul lor poate lua legătura cu tehnologia actuală, cu laptopul, cu tableta, cu telefonul mobil și, implict, cu internetul. Familiarizarea cu utilizarea și utilitatea acestor dispozitive este o abilitate vitală, dar părintele modern ezită când vine vorba de accesul copilului său la tehnologie. Ezitările sunt întemeiate, totuși, mai devreme sau mai târziu contactul cu tehnologia este inevitabil. Ceea ce pot face părinții este să se asigure că acest contact se va întâmpla fără efecte secundare dăunătoare. Câteva dintre indiciile după care părinții pot determina momentul în care copilul este pregătit să intre în contact cu tehnologia sunt descrise în cele ce urmează.
1. Dezvoltarea vederii. În mod normal, vederea este complet dezvoltată până la vârsta de 6-8 luni, dar asta nu înseamnă că este indicat pentru copil să stea cu ochii într-un ecran. Cu toate acestea, fără să-ți dai seama, copilul ia legătura cu tehnologia prin obiceiurile tale de utilizator. Cu siguranță, te uiți la televizor, stai pe laptop, pe tabletă sau pe telefon atunci când ești acasă. Copilul este lângă tine și ia contact cu „ecranele strălucitoare”. Nu înțelege mare lucru dar, în scurt timp, curiozitatea îl va împinge să descopere mai mult. Ai grijă să nu-i dai frâu liber acestei curiozități.
2. Funcțiile motorii. În jurul vârstei de un an copilul a început deja să-și dezvolte funcțiile motorii și verbale ceea ce înseamnă că urmează un an de explorare intensă a mediului înconjurător. Chiar dacă va putea să se suie singur pe un scaun pentru a ajunge la calculator, asta nu înseamnă că este pregătit să fie expus la ceea ce dispozitivul poate să-i ofere, cu atât mai puțin să poată folosi eficient un laptop sau o tabletă. Totuși, poți folosi aceste gadget-uri ca dispozitive media pentru a-i pune muzică, filme și materiale educative. Bineînțeles, expunerea la acestea trebuie să fie controlată, chiar dacă momentele în care copilul este absorbit de tehnologie, părinții se pot bucura de clipe de liniște.
3. Funcțiile cognitive superioare. După ce copilul trece de vârsta de doi ani va avea informații din ce în ce mai complete pentru a înțelege oamenii și mediul în care activează. Începând de la această vârstă ar putea să aibă unele beneficii în urma utilizării laptopului sau a tabletei. Acum poate avea acces la jocuri și alte tipuri de conținut care l-ar ajuta să-și dezvolte în continuare funcțiile cognitive, motorii și verbale.
4. Socializarea. Odată ce copilul ajunge la școală va avea acces la internet cu sau fără voia părinților, atât în cadrul orelor de curs cât și prin intermediul colegilor. La un moment dat, vei pierde o bună parte a controlului activității online a copilului tău, așa că lasă-l să descopere, poate ajunge să-și găsească pasiunea pe care o va transforma în viitor într-o meserie. Totuși, nu ar strica și puțină îndrumare și o discuție despre pericolele la care se poate expune. De aceea, în calitate de părinte, ar fi bine să ai contact cu online-ul și să-ți actualizezi în permanență cunoștințele în domeniu.
PC-ul nu trebuie văzut ca un dușman, ci ca ceea ce reprezintă în realitățile actual, o unealtă pe care omul modern trebuie să știe să o folosească.