LD

Laptop vs. tabletă – care este opțiunea potrivită pentru nevoile tale?

Odată cu ascensiunea fulminantă a tehnologiei mobile și a evoluției tabletelor, vânzările de laptopuri au scăzut dramatic. Cele mai mari companii producătoare de astfel de dispozitive s-au văzut, brusc, cu rezultate de vânzări mult sub previziuni. Produsele erau foarte bune, doar că nu se mai încadrau în plaja de nevoi a unei categorii foarte largi de utilizatori, categorie pentru care funcțiile unei tablete sau ale unui smartphone sunt absolut suficiente. Ce a fost a fost, acum lucrurile s-au stabilizat, dar utilizatorul încă se mai confruntă cu această dificultate de alegere între cele două alternative, tabletă și laptop.

Să vedem cum poate un cumpărător să-și pună ordine în gânduri și să se orienteze către alegerea potrivită.

Ambele dispozitive sunt folosite la scară largă de grupuri foarte diferite de utilizatori, ceea ce face oarecum mai grea diferențierea în vederea unei alegeri corecte. Totuși, să vedem fiecare dispozitiv în parte.

Laptopul este varianta compactă și mobilă a desktop-ului. De-a lungul evoluției lor, aceste dispozitive au devenit din ce în ce mai ușoare, mai performanțe, cu funcții care facilitează mobilitatea și autonomia. Pentru o mare parte din utilizatori care folosesc calculatorul pentru sarcini de serviciu, laptopul este varianta optimă de lucru. Laptopul nu impune nici o limitare față de desktop, poate fi dotat cu același sistem de operare, are taste, mouse și modul de abordare al task-urilor propus și pe un desktop.

Tabletele au venit tare din urmă și s-au impus prin mobilitate. Sunt mult mai compacte, mai ușoare și sunt perfecte pentru nevoile de utilizare mobilă ale utilizatorului obișnuit. Totuși, nu dispun de puterea de procesare a unui laptop. Funcționalitatea lor este destul de limitată, dar sunt perfecte pentru îndeplinirea funcțiilor de bază, respectiv navigarea pe internet, e-mail, vizionarea de materiale video și jocuri. Aceste dispozitive au câștigat cote din piața laptopurilor prin portabilitate și funcții de bază, suficiente pentru utilizatorul obișnuit.

Evoluția tehnologiei nu a ignorat tabletele și le-a oferit putere de procesare corespunzătoare astfel încât să devină foarte folositoare pentru unele profesii de nișă. De exemplu producătorii de muzică, prin aplicațiile specializate pot să-și editeze show-urile pe care le susțin. Astfel, pentru un DJ, o tabletă poate deveni o unealtă indispensabilă, mai ales dacă petrece foarte mult timp pe drum, de la concert, la concert.

Chiar dacă tabletele au pătruns în unele profesii de nișă, nu au, cel puțin până la ora actuală, capacitatea de a procesa task-uri mai grele, cum ar fi editarea foto, video și audio complexă, redactarea și editarea de texte de mari dimensiuni sau rularea unor aplicații cu nevoi consistente de resurse, cum ar fi jocurile de ultimă generație. Un gamer adevărat, de exemplu, nu se va mulțumi niciodată cu o tabletă, oricât de performantă ar fi.

Ambele dispozitive sunt folositoare, de aceea, unii utilizatori preferă să dețină atât o tabletă, cât și un laptop. În aceste cazuri se întâmplă ca, de cele mai multe ori, unul dintre dispozitive să zacă neutilizat într-un colț.

Până la urmă, alegerea nu este foarte complicată și ține strict de obiceiurile de utilizare. Pentru gameri, utilizatorii profesionali și studenți, laptopul este indispensabil, iar tableta este un gadget opțional, în timp ce pentru utilizatorii obișnuiți, tableta poate suplini cu brio toate funcțiile de care au nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *