baterie

O inovație în domeniul bateriilor ar putea să-ți încarce viitorul telefon în câteva milisecunde

Smartphone-urile au devenit indispensabile, în special pentru omul activ din mediul urban care are nevoie permanentă de conectivitate. Nimic de zis, sunt foarte utile pentru omul care are nevoie să comunice la distanță, dar au un dezavantaj major, unul cu care se „luptă” producătorii de multă vreme încoace, bateria. Provocările majore ale bateriei unui smartphone sunt autonomia și durata destul de lungă necesară pentru încărcare. Cel puțin uneia dintre aceste provocări pare să-i fi făcut față un grup de cercetători americani de la Universitatea Dexel din Philadelphia.

Aceștia spun că s-ar putea să nu mai trebuiască să stai vreodată lângă telefonul conectat la priză ore întregi până se va încărca complet. O încărcare de la 0 la 100% a telefonului mobil se va produce în câteva milisecunde, adică mai repede decât ai putea să-ți dai seama.

Inovația din spatele acestei performanțe este un material, MXene, care este format din două părți: o parte care este un hidrogel, iar cealaltă parte este un oxid de metal. Materialul are o structură destul de densă pentru a împiedica radiațiile și pentru a permite filtrarea apei. De asemenea este un foarte bun conductor de energie electrică, ceea ce îl face un candidat ideal pentru o baterie. Datorită structurii chimice a MXene, este posibilă o optimizare mai bună a circulației electrozilor, ceea ce permite o încărcare mult mai rapidă decât în cazul bateriilor tradiționale.

Astfel timpul de încărcare ar putea fi redus la câteva milisecunde, o scădere considerabilă față de timpul necesar acum care este de ordinul orelor pentru p încărcare completă. Tehnologia ar putea fi folosită atât pentru smartphone-uri, cât și pentru baterii de laptop, baterii pentru mașini electrice, practic pentru orice gadget care trebuie să funcționeze autonom și este alimentat de o baterie.

MXene nu este încă disponibil publicului larg, dar cercetătorii speră ca în cel mult trei ani să reușească să introducă noul material în producția de masă a noii generații de baterii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *