desktop-pc-computer-in-empty-office-p3yc276-jpg

Până când mai poți utiliza în siguranță Windows 8 și 8.1?

Microsoft pregătește lansarea Windows 11, ceea ce înseamnă că zilele versiunilor mai vechi, cum ar fi 8 și 8.1 sunt numărate. Chiar dacă mai devreme, sau mai târziu, adoptarea noii versiuni a sistemului de operare va deveni obligatorie pentru o utilizare în siguranță, nostalgicii, mai pot folosi încă versiunile vechi. Cel puțin până în 10 ianuarie 2023, când Microsoft va opri complet suportul pentru aceste versiuni.

Conform unei statistici recent, Windows 8.1  mai este folosit de 3,46% dintre utilizatorii de desktop, în timp ce Windows 8 are o cotă de 1,24%. În același timp, Windows 7 se bucură încă de o cotă de 15,58% dintre utilizatorii de desktop.

Windows 8 și 8.1 au pierdut actualizările principale încă din 10 iulie 2018. Acest lucru înseamnă cu nu primesc funcții noi sau reconfigurări ale interfeței, ci doar actualizări esențiale de securitate. Retragerea treptată a actualizărilor lasă timp utilizatorilor să adopte și să se adapteze cu noile generații ale sistemului de operare.

Totuși, mulți se întreabă dacă vor mai putea folosi Win 8 și 8.1 după data de 10 ianuarie 2023. Cele două versiuni ale sistemului de operare nu se vor autodistruge la acea dată. Pur și simplu, Microsoft nu le va mai întreține. În continuare, vor funcționa foarte bine și nu vor dăuna experienței de utilizare, cel puțin teoretic. Practic, o serie de aplicații s-ar putea să nu funcționeze cum trebuie pe versiunile vechi de Windows. Aici s-ar putea ca utilizatorii să aibă prima problemă majoră, mai ales dacă au nevoie să folosească funcțiile noi din versiuni actualizate ale aplicațiilor pe care le folosesc.

Cei care trec peste această barieră și decid în continuare că preferă Windows 8 sau 8.1 mai trebuie să-și pună o întrebare majoră. Cât de sigure mai sunt versiunile vechi ale sistemului de operare în condițiile în care nu mai primesc actualizări de securitate? Ei bine, nu sunt foarte sigure, așa că utilizarea lor va fi destul de riscantă.

Odată cu actualizările se va opri și cercetarea pentru descoperirea problemelor de securitate. Există însă soluții și la această problemă. Te poți orienta către un antivirus fiabil și un firewall bun care vor putea asigura sistemul în timpul navigării online.

Cert este că, deși recomandarea este trecerea la un sistem de operare mai nou, utilizarea versiunilor vechi este posibilă, dar cu luarea unor măsuri esențiale de securitate care să substituie deficiențele sistemului de operare la acest capitol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *