Dacă vrei să te bucuri de ultimele jocuri, dar nu ai cheltui o avere pentru un laptop de ultimă generație, ai putea să-l revitalizezi pe cel vechi cu un upgrade accesibil. Bineînțeles, dacă laptopul tău este dintr-o generație foarte veche, respectiv mai mult de cinci ani, atunci, upgrade-ul s-ar putea să ajungă la costul unui laptop nou, iar performanțele ar lăsa de dorit în comparație cu cele ale unui dispozitiv de ultimă generație. Totuși merită încercat.
În primul rând ar trebui să afli dacă laptopul tău suportă un upgrade. O mare parte dintre producători aplică pe modelele lor o serie de limitări, astfel încât să limiteze îmbunătățirile ulterioare aduse de utilizator. Astfel, în momentul în care laptopul devine depășit din punct de vedere tehnic, utilizatorul ar trebui să treacă la achiziția unuia nou.
Memorie și hard disk
Cele mai simple și puțin costisitoare upgrade-uri, dar și cele care dau rezultate vizibile imediat sunt adăugarea de memorie RAM și schimbarea hard disk-ului. Dacă unitatea de stocare este înlocuită cu un hard drive SSD, laptopul tău are toate șansele să-și trăiască „a doua tinerețe”.
Placa grafică
Pentru gaming, nu ar strica o placă grafică mai performantă, dar s-ar putea ca acest lucru să nu fie foarte rentabil, Dacă pui la socoteală placa grafică, memoria RAM ajungi deja la un cost important, aproape de un laptop nou cu aceleași specificații, dar care beneficiază, în plus, de un procesor de ultimă generație, mult mai performant.
Procesor
Recomandat ar fi să schimbi și procesorul, cu unul mai nou și mai puternic, sau poți să te folosești încă de cel vechi făcându-i un overclock, adică forțându-l sa funcționeze la maximul capacităților sale. Din punctul de vedere al overclocking-ului laptopurile sunt mult mai limitate decât desktopurile, iar la multe modele, acest procedeu s-ar putea să nu fie posibil. Dacă vrei să folosești această tehnică, nu forța foarte mult din prima. Nu crește capacitatea procesorului cu mai mult de 5% odată.
Un upgrade este necesar, cel puțin o dată în perioada de exploatarea a laptopului, iar de obicei, după aproximativ un an, utilizatorii se gândesc să mai actualizeze performanțele dispozitivelor.