Sfaturi pentru prelungirea vietii bateriei

Baterie stilizataDaca esti utilizator de laptop nu ai cum sa nu fi trecut prin momente „de cosmar”, cand ai constatat cu stupoare ca bateria dispozitivului tau este pe terminate, ai nevoie de laptop, dar nu ai posibilitatea de a-l conecta la priza.

Daca esti intr-o astfel de situatie, pastreaza-ti „sangele rece” si actioneaza prompt pentru a castiga putin timp operational inainte ca laptopul sa se stinga pana la urmatoarea incarcare. Poti lua niste masuri rapide care iti vor prelungi viata bateriei.

Tehnicile pe care le recomandam pentru situati de urgenta te vor ajuta sa optimizezi procesele laptopului astfel incat energia ramasa in baterie sa se consume intr-un interval de timp extins. Energia consumata de laptop se va diminua si se va concentra doar pe procesele pe care le alegi.

Activeaza modul economic

Odata activat modul economic pentru laptopul tau, acest mod de functionare va aplica o serie de schimbari in functionarea sistemului menite sa prelungeasca timpul de utilizare al bateriei. Componentele sistemului vor trece intr-un mod de consum redus al energiei, astfel incat vei putea sa rationalizezi energia ramasa in baterie.

Deconecteaza dispozitivele nefolosite

Unele dispozitive conectate la laptop consuma din energia acestuia. Toate componentele interne sau externe conectate au nevoie de energie electrica pentru a functiona. Opreste-le sau deconecteaza-le pe cele pe care nu le folosesti si vei mai castiga cateva minute.

O poti face desigur din timp atunci cand esti de exemplu in aeroport sau in excursie si poti sa prevezi ca nu vei avea acces imediat la incarcator.

Cei mai mari consumatori de energie in laptopul tau sunt wi-fi-ul, bluetooth-ul, procesorul grafic si unitatile optice. Înainte de a opri orice componenta interna sau dispozitiv extern conectat la sistem, asigura-te ca nu este in uz, iar oprirea nu va periclita fisierele la care lucrezi.

Nu opri niciodata hard disk-ul pe care este instalat sistemul de operare. (in caz ca ai mai multe HDD)

Optimizeaza din timp setarile de consum ale laptopului

Indiferent de ce vei face cu energia ramasa, vei avea nevoie de tastatura si display. Optimizeaza setarile pentru aceste componente astfel incat sa reduci consumul de energie. Daca tastatura este iluminata, opreste imediat aceasta functie. În ceea ce priveste display-ul, diminueaza luminozitatea si vei mai castiga minute pretioase. Display-ul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar in situatii de „criza” incearca sa-l folosesti la un nivel inferior de performanta.

Aceste cateva sugestii nu vor reduce energia consumata de laptop, dar nu iti vor adauga mai mult de cateva minute in plus.

Daca lucrezi la documente importante, ar fi bine sa le salvezi si sa te reapuci de lucru doar atunci cand vei avea la dispozitie o sursa de alimentare.

Video: Cat tine bateria laptopului, factori de care depinde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *