Garantie minima doi ani? Legea 449/2003 Conformitatea produselor

In primul rand trebuie sa incepem prin a face precizarea ca legea se refera doar la persoanele fizice, in cazul in care ati cumparat un produs pe firma atunci nu exista nici o limitare la garantia minima a unui produs iar articolul de mai jos nu va mai este dedicat. Textul integral al legii il gasiti aici.

 Art. 2. – În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:

   a) consumator – orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care, în cadrul contractelor care intră sub incidenţa prezentei legi, acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale;

 

Apoi trebuie sa stiti ca unele produse este legal sa aiba o garantie mai mica de doi ani. De exemplu o sticla de laptop,bateriile, sau orice alt produs caruia producatorul ii mentioneaza o durata medie de utilizare mai mica de doi ani. Cine stabileste durata medie de utilizare?

  Art. 162. – Pentru produsele a căror durată medie de utilizare este mai mică de 2 ani, termenul prevăzut la art. 16 se reduce la această durată.

h) durata medie de utilizare – intervalul de timp, stabilit în documente tehnice normative sau declarat de către producător ori convenit între părţi, în cadrul căruia produsele de folosinţă îndelungată trebuie să îşi menţină caracteristicile funcţionale, dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi exploatare.

Cititi cu atentie conditiile site-ului de unde cumparati produsul. Este posibil sa fie trecuta o limitare la durata medie de utilizare a unor produse, cu care daca sunteti de acord cand cumparati produsul se considera un acord convenit intre parti.

In plus, lipsa de conformitate depistata la peste 6 luni de la achizitia produsului trebuie demonstrata ca a existat la momentul livrarii produseleor, printr-o expertiza , de catre cumparator.

“Cap.V-Art 18. Până la proba contrară, lipsa de conformitate apărută în termen de 6 luni de la livrarea produsului se prezumă că a existat la momentul livrării acestuia, cu excepţia cazurilor în care prezumţia este incompatibilă cu natura produsului sau a lipsei de conformitate.”

“Cap. II Art 14. (2) Stabilirea neconformităţii şi a gradului de gravitate a acesteia se face conform prevederilor standardelor naţionale SR ISO 3951/1998 şi ale altor acte normative referitoare la neconformităţi.”

Garanţia tehnică (comerciala) este garanţia oferită de producătorul electronicelor si in general copiata de vanzator. Nu exista o perioada minima de garantie tehnica. Dacă ţi se strică sau ai probleme, acesta e criterul pe baza căruia produsele sunt reparate sau inlocuite.

Garanţia de conformitate este garanţia oferită de vânzător, conform legislaţiei în vigoare. Este o perioadă de maxim 2 ani pentru bunurile de folosinta indelungata, produsele cu o perioada de functionare mai mica pot avea evident o garantie mai mica Art. 16-2. Aceasta garantie este cea prin care vânzătorul îţi garantează că produsul vândut este conform (nu functional) cu specificaţiile pe care el s-a angajat că le vinde. Această garanţie este independentă de garanţia tehnică şi nu face obiectul defecţiunilor tehnice.

Pe lung:


1) Garantia tehnica/comerciala facultativa, poate sa fie cat doreste producatorul si poata sa contina orice conditii “ciudate” (mai putin sa o excluda pe cea de conformitate).
Ex:
Garantia este de 1 an daca se foloseste in regim de taxi .


Garantia comerciala o data ce a fost emisa de comerciant si acceptata de client are titlu de contract si nu mai poate fi renegata de comerciant.

Deci este facultativ ce scrie in garantie dar nu este facultativ sa respecte ce scrie in garantie.

Comerciantii incearca sa faca aceasta garantie cat mai atractiva, pentru a-si atrage clientii.


2) Garantia de conformitate obligatorie 2 ani si reglementata (vezi mai jos).
Conformitate= conform cu specificatiile tehnice oferite si nu este egal buna functionare/defect.

Ex:

Produsul Tastatura laptop 102 butoane are de fapt 101 butoane = lipsa conformitate

Produsul Tastatura laptop 102 butoane are 3 butoane care nu functioneaza = defect

Ceea ce cred ca va intereseaza  este: daca puteti sa va folositi de garnatia de doi ani, dupa expirarea garantiei comeriale oferita de vanzator?

Raspunsul ese:

Daca au trecut de mai mult de 6 luni iar garantia comerciala a expirat, trebuie sa va folositi de legea cu neconformitatea, iar neconformitatea trebuie sa o demonstrati pe cheltuiala dvs (vezi Art. 18

Am spicuit si explicat mai jos cateva articole relevante din legea conformitatii, urmand in final tot textul legii.

In plus aveti cateva linkuri cu discutii pe aceasta tema, foarte controversata

http://www.mygarage.ro/intrebari-opinii-sugestii-pc-garage/101650-diferenta-intre-garantie-tehnica-si-garantie-de-conformitate.html

http://www.eccromania.ro/intreaba-expertul/details/faq-vanzare-garantie

Rezumat din : Legea nr. 449/2003

Capitolul II – Conformitatea produselor cu specificatiile cuprinse in contractul de vanzare-cumparare

Art. 5 
(1) Vanzatorul este obligat sa livreze consumatorului produse care sunt in conformitate cu contractul de vanzare-cumparare. 
Interpretare: Ce a zis vanzatorul despre produs, trebuie sa fie adevarat.
Ex: Daca vanzatorul a spus ca tastatura are 102 taste actunci este obligat sa va livreze o tastatura care are 102 taste. Ca tastele functioneaza, sau nu, nu intra in aceasta lege, intra in garantia tehnica.

(2) Se considera ca produsele sunt in conformitate cu contractul de vanzare-cumparare daca: 
a) corespund descrierii facute de vanzator si au aceleasi calitati ca si produsele pe care vanzatorul le-a prezentat consumatorului ca mostra sau model; 
b) corespund oricarui scop specific solicitat de catre consumator, scop facut cunoscut vanzatorului si acceptat de acesta la incheierea contractului de vanzare-cumparare; 
c) corespund scopurilor pentru care sunt utilizate in mod normal produsele de acelasi tip; 
d) fiind de acelasi tip, prezinta parametri de calitate si performante normale, la care consumatorul se poate astepta in mod rezonabil, date fiind natura produsului si declaratiile publice privind caracteristicile concrete ale acestuia, facute de vanzator, de producator sau de reprezentantul acestuia, in special prin publicitate sau prin inscriere pe eticheta produsului. 

Capitolul V – Termene

Art. 16 
Raspunderea vanzatorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului. 
Interpretare: Daca am zis ca tastatura este neagra si are 102 butoane ea trebuie sa fie neagra si cu 102 butoane 2 ani.

Art. 16-2 :Pentru produsele a căror durată medie de utilizare este mai mică de 2 ani, termenul prevăzut la art. 16 se reduce la această durată. Traducere: Daca o baterie are o durata medie de utilizare de 6 luni termenul de doi ani se modifica la 6 luni.

Art. 17 
Consumatorul trebuie sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate in termen de doua luni de la data la care a constatat-o. 
Interpretare:  Daca ati constatat ca produsul nu este conform dar nu ati semnalat in doua luni lipsa de conformitate nu va mai puteti folosi de aceasta lege.

Art. 18 
Pana la proba contrara, lipsa de conformitate aparuta in termen de 6 luni de la livrarea produsului se prezuma ca a existat la momentul livrarii acestuia, cu exceptia cazurilor in care prezumtia este incompatibila cu natura produsului sau a lipsei de conformitate. 
Interpretare: Pana in 6 luni conformitatea nu trebuie demonstrata de client. dupa 6 luni pana la 24 de luni trebuie demonstrata de client.
Ex: Am cumparat un bec care trebuie inscriptionat cu 100w . Dupa 7 luni l-am montat si mi-am dat seama ca lumineaza foarte slab. Revine in sarcina mea sa il duc la un laborator care sa ateste ca banuiala mea (ca nu are 100w)  este fondata.

Aveti mai jos un link despre legea integrala:

http://www.anpc.gov.ro/anpcftp/legislatie/Lege%20nr.%20449(r1)%20din%202003.html

Atentie aceasta este o interpretare a noastra asupra legii, nu putem spune cu siguranta ca este 100% corecta. Daca aveti comentarii sau sugestii nu ezitati sa le lasati aici. Multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *