control-parental

Sfaturi practice pentru gestionarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor

Una dintre cele mai mari provocări ale părinților de astăzi este gestionarea timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor. Nici interzicerea accesului la dispozitivele electronice, dar nici lăsarea lor la discreția micului utilizator nu sunt soluții viabile, așa că intervenția părinților se impune.

În funcție de platforma folosită, există mai multe variante pentru managementul timpului, dar și a conținutului pe care copiii îl consumă. Bineînțeles, cea mai eficientă variantă este stabilirea unor reguli de comun acord cu copilul, reguli la care cel mic se va conforma. Totuși, oricât de mult s-ar dori respectarea acestor reguli, mai există și scăpări. De aceea, uneltele de control parental se pot dovedi extrem de utile.

Aceste unelte și facilități de control parental diferă în funcție de platformă, așa că, în continuare, vom încerca să acoperim funcționalitățile esențiale și accesibile.

Gestionarea timpului petrecut în fața ecranului: dispozitivele Apple

Pentru dispozitivele Apple există două metode foarte bune pentru monitorizarea și limitarea timpului petrecut de copii cu ochii ațintiți în ecran.

Metoda 1: Apple Screen Time

Opțiunea Family Sharing de la Apple permit gestionarea mai multor dispozitive, cumpărături și alte funcții importante într-o familie modernă. În setările acestei unelte pot fi adăugați copii cărora le poți stabili limitări zilnice în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor Apple din gospodărie. Aceste limitări se pot pune atât pe timpul de utilizare cât și pe aplicațiile sau conținutul la care au acces copiii.

Funcția de Screen Time monitorizează și creează rapoarte cu timpul petrecut în fața ecranului de fiecare membru al familiei, precum și tipurile de aplicații și conținut pe care le-a accesat.

Această funcție acoperă doar dispozitivele Apple. Pentru cele de la Google există o funcție similară, Google Family Link.

Metoda 2: Limitarea timpului și a accesului la conținut la fiecare sesiune

Înainte de fiecare sesiune de utilizare se pot impune limite de timp și de conținut. Funcția cu ajutorul căreia se fac setările necesare se numește Guided Access sau acces ghidat. Aceasta poate fi accesată din meniul de setări.

Funcția facilitează programarea timpului de utilizare pentru o aplicație anume. Acest timp se stabilește înainte ca părintele să-i dea dispozitivul copilului pentru utilizare.

Gestionarea timpului petrecut în fața ecranului: Windows, Xbox, Android

Microsoft a lansat recent o aplicație denumită Family Safety. Aceasta este disponibilă atât pentru iPhone, cât și pentru Android și ajută la gestionarea timpului petrecut în fața ecranelor dispozitivelor Windows sau Xbox. De asemenea, pot fi stabilite limite și pentru o serie de jocuri de pe Xbox, Windows sau Android.

Un dezavantaj al acestei aplicații este că monitorizează activitatea de navigare doar pe Microsoft Edge. Astfel, în cazul în care copiii folosesc Chrome sau Firefox, pot evita unele restricții impuse de părinți.

Cum gestionezi timpul petrecut în fața ecranului cu softuri specializate de control parental

Aplicațiile de control parental sunt deja de multă vreme accesibile. Bineînțeles, s-au perfecționat odată cu trecerea timpului și a evoluției tehnologiei. Există o serie de variante de aplicații mobile cu ajutorul cărora pot fi controlate și monitorizate toate dispozitivele din casă utilizate de membrii familiei.

Orice aplicație din acest segment permite impunerea de restricții de utilizare a dispozitivelor, dar și de acces la anumite tipuri de conținut. Există o serie de alternative de a crea și gestiona un program de utilizare. Majoritatea acestor aplicații funcționează foarte bine pe orice platforme așa că, nu presupun limitări în funcție de dispozitivele și platformele utilizate de membrii familiei.

De cele mai multe ori producătorii de soluții antivirus oferă și software specializat pentru controlul parental.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *