Tocmai ți-ai cumpărat un laptop nou cu specificațiile pe care ți le doreai, iar acum ai cutia în față și abia aștepți să „vezi ce poate”. Teoretic, ar trebui să îl scoți din cutie, să îl conectezi la priză, iar odată ce îl pornești să demareze instalarea sistemului de operare, după care dispozitivul să fie gata pentru utilizare. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru ca laptopul să se plieze exact pe nevoile tale mai este nevoie să parcurgi încă niște pași simpli, dar care vor face diferența atunci când vine vorba de experiența de utilizare.
Sunt câteva etape pe care va trebui să le parcurgi înainte ca laptopul cel nou să fie cu adevărat al tău.
- Upgrade la Windows 10. Indiferent că îți place sau nu, mai devreme sau mai târziu vei fi nevoit să faci upgrade la sistemul de operare Windows 10. Mai bine fă acest lucru încă de la prima utilizare a laptopului nou și scapă-te de o grijă. Până una-alta este un sistem de operare destul de reușit și te vei obișnui foarte repede cu funcțiile lui, mai ales că sunt foarte diferite de ale versiunilor anterioare.
- Rulează actualizările. Odată ce ai instalat sistemul de operare, verifică dacă nu mai sunt actualizări. Poți afla acest lucru cu ajutorul Cortana, asistentul tău din Windows 10.
- Ajustează setările display-ului. Laptopurile noi au, de obicei, rezoluții mari, ceea ce ar putea face ca pictogramele din Windows să fie foarte mici. Poți controla dimensiunile icoanelor cu opțiunile de „display settings”.
- Lasă la vedere extensiile fișierelor și fișierele ascunse. Predefinit, Windows 10 ascunde extensiile fișierelor, ceea ce le face mai greu de recunoscut. De obicei, extensiile te ajută să decizi cum să abordezi editarea unui fișier, ce software să folosești, sau pur și simplu cu ce poți să îl vizualizezi cel mai bine.
- Configurează Cortana. Aici depinde de tine dacă ai nevoie sau nu de un asistent personal. Ar fi interesant, totuși să încerci să vezi cam ce au reușit să facă cei de la Microsoft ca răspuns la Siri-ul Apple.
- Instalează un browser care îți place. Internet Explorer s-a pensionat și a lăsat urmașului său Edge. Poți încerca să folosești acest browser sau poți să instalezi unul cu care ești obișnuit deja. Totuși, dacă reușești să scapi de sechelele după ultima utilizare a lui Internet Explorer, sunt șanse bune să-ți placă Edge. Seamănă din ce în ce mai mult cu un browser fiabil.
- Copiază-ți fișierele. Nu în ultimul rând, copiază-ți fișierele pe noul laptop și instalează-ți programele de care ai nevoie pentru ca laptopul să devină unealta de care ai nevoie pentru a-ți face task-urile zilnice.
Pe măsură ce utilizezi vei descoperi noi metode de optimizare a funcțiilor laptopului tău nou, astfel încât să te bucuri de un randament foarte bun și de o experiență plăcută de utilizare.