Există o serie de versiuni de Windows 10 și 11 disponibile în momentul de față, iar alegerea celei potrivite depinde de nevoile tale de securitate. Dar, înainte să te gândești la așa ceva, ar trebui să te pui la punct cu hardware-ul.
Atât pentru Windows 10 cât și pentru Windows 11 există versiunile Professional și Home. După cum le spune și numele, Home este recomandat pentru o utilizare “casnică”, personală, în timp ce versiunea Professional este recomandată pentru o utilizare în cadrul companiilor, începând de la IMM-uri. Versiunea pentru companii oferă un grad mai mare de control asupra update-urilor, dar și un grad de control sporit asupra sistemului de operare în ansamblul său.
Acestea fiind spuse, indiferent de generația sau versiunea sistemului de operare, pentru o experiență de utilizare optimă, este nevoie de o configurație hardware capabilă să asigure acest lucru. Așadar, dacă intenționezi să cumperi un laptop nou pe care să folosești una dintre versiunile sistemului de operare Windows, este foarte important să ai cal puțin o configurație minimă a sistemului.
SSD (Solid State drive)
Asigură-te că unitatea de stocare a sistemului este un SSD. HDD clasice sunt oarecum depășite și puțin fiabile în contextul nevoilor actuale de resurse. Dacă nu ai folosit până acum un sistem cu SSD, vei avea o surpriză încă din primul moment în care pornești laptopul. Laptopul pornește și în doar câteva secunde este pregătit și la capacitate maximă.
RAM
Memoria RAM reprezintă un alt aspect esențial. Orientează-te către un sistem cu cel puțin 16 GB RAM. Astfel, chiar dacă vrei să operezi aplicații mai complexe, consumatoare de resurse, vei putea obține o experiență decentă pentru o utilizare business. Totuși, pentru editare foto-video, ar trebui să cauți un sistem cu o capacitate RAM superioară.
Procesorul
Nu în ultimul rând, alegerea procesorului este esențială și este determinată de tipul de utilizare. Indiferent de frecvență, este de preferat un procesor dintr-o generație mai nouă, respectiv nu mai vechi de 3 ani. În ceea ce privește frecvența, cu cât beneficiezi de o putere mai mare a procesorului, cu atât extinzi plaja de aplicații pe care le poți folosi. Procesoarele sunt destul de scumpe, așa că, dacă nu ai nevoie de un procesor puternic, poți merge către unul mediu.
Odată ce ai aceste componente de bază optimizate în funcție de specificul utilizării, sistemul de operare va funcționa perfect.